Jurnaliştii şi tehnicienii în radiodifuziune şi televiziune ar putea fi scutiţi de la plata impozitului pe venit, conform unei propuneri legislative iniţiate de PSD şi ALDE, care a primit raport favorabil în Comisia de buget.  
Măsura este justificată în contextul ”situației economice foarte dificile” în care se află mass-media. În cazul în care este adoptat, proiectul mai trebuie promulgat și de către șeful statului pentru a intra în vigoare. Chiar fostul Guvern Dăncilă s-a opus proiectului, calculând că măsura de extindere a scutirii de la plata impozitului pe venitul din salarii pentru jurnaliști și tehnicieni în radiodifuziune și televiziune generează un impact negativ asupra veniturilor bugetare în sumă de 18 milioane lei în anul 2019, la 6 luni, scrie Profit.ro.

 

La finele anului trecut, deputatul PSD Valeriu Steriu, anunțase o propunere legislativă de modificare a Codului Fiscal care urma să includă scutirea de impozite a jurnaliștilor, după modelul excepțiilor introduse pentru industria IT. Proiectul de lege a fost adoptat tacit de Senat, iar inițial comisia de buget din Camera Deputaților i-a întocmit în vară raport negativ, dar la reluarea sesiunii parlamentare, majoritatea a decis să rediscute în comisie proiectul, care acum a fost avizat pozitiv și urmează să primească votul final al Camerei Deputaților.

Astfel, proiectul de lege propune scutirea de impozit pe venit în cazul persoanelor fizice pentru veniturile veniturile realizate din salarii și asimilate salariilor prevăzute la art. 76 alin. (1)-(3) din Codul Fiscal și pentru veniturile din drepturile de proprietate intelectuală, ca urmare a desfășurării activității de jurnalism.

În categoria activității de jurnalism, conform proiectului, sunt incluse: ”cercetarea, investigarea, interpretarea și comunicarea știrilor și informațiilor publice prin intermediul ziarelor, televiziunii, radioului și altor mijloace de informare în masă, respectiv controlul funcționării tehnice a echipamentelor pentru a înregistra și edita imaginile și sunetul și pentru transmiterea pentru emisiunile radio și televiziune a imaginilor și sunetelor, precum și a altor tipuri de semnale de telecomunicații terestre, marine sau aeriene, care se desfășoară în baza unui contract de muncă și a unui contract de drepturi de autor”.

(Jurnal)