Deputata PNL Gabriela Horga a depus peste 20 de amendamente la Programul IMM Factor (146/2020) care au fost aprobate de Comisia de Buget Finanțe a Camerei Deputaților.

Programul IMM FACTOR a devenit mai ușor de accesat prin aprobarea a peste 20 de amendamente de către Comisia pentru buget a Camerei Deputaților

Comisia pentru buget a Camerei Deputaților a aprobat cu unanimitate de voturi peste 20 de amendamente pe care le-am depus la ordonanța de urgență privind aprobarea Programului IMM FACTOR (146/2020). Aceste amendamente fac funcțional programul și simplifică accesul IMM-urilor la finanțare.

IMM Factor asigură lichiditatea IMM-urilor și oferă acces la finanțare prin acordarea de facilități de garantare de către stat pentru creditarea pe termen scurt sub forma finanțării creditului comercial/furnizor (până la încasarea facturilor, similar scontării).

Printr-un amendament, se elimină ipoteca imobiliară solicitată IMM-urilor de pe lista garanțiilor. Factoring-ul asigură finanțarea pe termen scurt și nu se justifică acest tip de ipotecă în funcționalitatea programului. Nici în cazul programului IMM Invest nu se solicită garanție imobiliară pentru creditul de capital de lucru.

Printr-un alt amendament a fost prelungit programul până la 31 decembrie 2021, data până la care se pot acorda garanții și granturi în cadrul schemei de ajutor de stat. Data până la care se efectuează plățile aferente granturilor care acoperă costurile de garantare și de finanțare este 31 octombrie 2022, față de 31 octombrie, cât prevedea ordonanța de urgență.

În calitate de secretar de stat la Cancelaria primului-ministru, am lucrat anul trecut la toate schemele de garantare de către stat si de susținerea IMM-urilor și am pledat pentru prelungirea acestora și în 2021.

Am propus și menținerea ANAF ca instituție abilitată să recupereze sumele individualizate în înscrisurile întocmite de către FNGCIMM, deoarece sumele necesare pentru plata garanțiilor de stat acordate finanțatorilor în cadrul Programului IMM FACTOR sunt plătite de Ministerul Finanțelor din bugetul de stat” a declarat deputata PNL de Giurgiu, la sfârșitul votului acestor amendamente din Camera Deputaților.

Gabriela Horga –  Deputat PNL  de Giurgiu

(Jurnal)