Platforma civică Aresel a transmis, luni, că recensământul organizat de autoritățile din România în 2022 aduce două noutăți ca urmare a eforturilor făcute de activiști privind denumirile peiorative utilizate până acum de statul român la adresa romilor, scrie G4 Media.

Astfel, printre termenii ce au fost eliminați se numără : ”cocalar”, ”pletos”, ”caștaliu”, „zavragiu”, țigan sau  „țigan de mătase”. Totodată, au fost incluși termeni noi, care nu se regăseau până acum, precum “fierar”.

Activiștii acestei platforme precizează că “romii se pot identifica fie sub această denumire, cea de rom, fie alegând una dintre denominațiile cunoscute deja, precum argintar, băieș, căldărar, gabor, ursar, etc”.

Platforma îi îndeamnă pe toți cetățenii de etnie romă să își asume ”cu mândrie” identitatea și să se declare ca atare, considerând esențial acest lucru pentru afirmarea comunității și pentru cererea drepturilor acesteia. Membrii Platformei Civice ARESEL, spun că este un demers necesar în efortul continuu de combatere a stereotipurilor și discriminării.

De data aceasta romii, vorbitori de limba ”romani”, pot completa chestionarul și în limba maternă, traducerea fiind realizată în urma parteneriatului dintre Institutul Național de Statistică și platforma Aresel.

(Jurnal)