România ar putea fi obligată să returneze fondurile europene care au finanţat lucrări de canalizare.  

Prin urmare, Ministerul Dezvoltării a cerut informaţii de la primării şi a transmis că persoanele care nu-şi achită suma ce le revine pentru racordare vor fi amendate cu până la 4.000 de lei. În cel mult trei luni, acolo unde există canalizare, trebuie să dispară toaleta din curte. De sancţiuni ar urma să scape doar cei fără posibilităţi financiare – în cazul lor, costul branşării ar urma să fie suportat integral de autorităţile locale.

Primarii comunelor cu mai mult de 2.000 de locuitori şi care au canalizare au primit de la Ministerul Dezvoltării o circulară prin care li se cere să ia măsuri urgente pentru racordarea locuinţelor.

Contactați telefonic, o parte dintre primarii de comune din județ au declarat, pentru „Jurnal giurgiuvean”:

„Din păcate, am primit aprobare în cadrul proiectului doar realizarea de rețea, nu și branșările până la proprietate. Am găsit o soluție ca, din bugetul local, să aporbăm suma de aproximativ 100.000 de euro (prin încredințare directă, pentru că ne permite legea) să contractăm, de pe SEAP, o firmă care să execute lucrările de branșament de la rețeaua principală la proprietatea omului. Dacă cetățenii vor vrea, contra cost, vor putea să își execute lucrările de branșare și pe proprietate. Aceste lucrări de branșare vor trebui executate în termen de 30 de zile de la semnarea contractului, iar contractul de lucrări va fi semnat după ce vom avea toate autorizațiile. Lucrările vor fi efectuate în satele Hulubești și Uzunu, în timp ce pentru Brăniștari și Călugăreni, lucrările vor fi prinse în MasterPlanul de dezvoltare” – Marin Voinea, primar comuna Călugăreni

„Noi nu avem finalizată lucrarea de execuție a canalizării menajere decât în proporție de vreo 40%, așa că, cel puțin deocamdată, nu intrăm sub incidența circularei transmise de Ministerul Dezvoltării. Prin proiect, și noi, ca și alte comune, avem prinsă doar realizarea rețelei principale, urmând ca, mai apoi, să găsim soluții pentru branșarea măcar până la proprietatea fiecărui cetățean. Probabil că vom face un alt proiect, pentru finanțare fie de la Minister, fie poate va exista o altă sursă de finanțare, astfel încât efortul bugetar al localității să fie cât mai mic. Dar, vom vedea, mai este până atunci…” – Marian Bălan, primar comuna Vedea.

„Noi deja am făcut demersuri, am informat mult înainte locuitorii comunei Slobozia asupra necesității racordării la rețeaua de canalizare menajeră. În sprijin ne-au venit și cei de la APA SERVICE, astfel că, la acest moment, vă pot spune că avem foarte multe cereri pentru branșarea la rețeaua de canalizare. Mai avem câteva cazuri, persoane în vârstă și câteva familii de romi. Bătrânii au spus că așteaptă să vorbească și ei cu copiii, să vadă cum procedează, iar cu familiile de romi, sperăm să îi convingem, până la urmă, că e normal să locuiești în condiții civilizate” – Florin Gheonu, primar comuna Slobozia.

(Jurnal)