Aţi putea crede că un autoturism se poate face din zahăr şi că poate transporta până la patru persoane, atingând o viteză de 80 de kilometri pe oră?

O maşină biodegradabilă, iată care ar putea fi următorul pas în dezvoltarea motoarelor ecologice. Maşina electrică din imagine este uşoară, fabricată dintr-o răşină derivată din sfeclă de zahăr, acoperită cu foi de in, cultivate în Olanda.  „Numai roţile şi sistemele de suspensie nu sunt încă din materiale biologice”, a declarat Yanic van Riel, unul dintre dezvoltatorii echipei TU / Ecomotive de la Universitatea de Tehnologie din Eindhoven, constructorii acestei fabuloase maşini. Structura ei (pe care creatorii săi o numesc Lina) are un raport de rezistenţă şi greutate similară cu cea a fibrei de sticlă şi cântăreşte doar 310 kg. Prototipul nu a trecut încă de testele de impact deoarece materialul „nu se îndoaie precum metalul, ci se sparge”, după cum a explicat liderul echipei, Noud van de Gevel.

Nevoia de reducere a poluării din atmosferă şi de combatere a schimbărilor climatice a impulsionat companiile producătoare de autovehicule să îşi îndrepte atenţia către proiecte alternative, însă majoritatea necesită încă o cantitate importantă de muncă şi energie pentru fabricaţie. „Producătorii de automobile optează pentru materiale uşoare, cum ar fi aluminiul sau fibra de carbon, pentru a crea maşini mai uşoare şi mai eficiente. Prelucrarea acestor materiale, cu toate acestea, necesită de cinci până la şase ori mai multă energie decât oţelul, materialul pe care îl înlocuiesc. În consecinţă, energia economisită în timpul conducerii autovehiculului este acum folosită în timpul fazei de producţie”, susţin cei care au creat-o pe Lina, autoturismul din imagine.

(sursa: http://autoweek.com)