Joi au ieşit din penitenciare primele persoane care beneficiază de legea prin care deţinuţilor încarceraţi în condiţii improprii li se reduce din pedeapsă.

Legea 169/2017 privind recursul compensatoriu, legea de care beneficiază de compensaţii, prevede ca, la 30 de zile executate în penitenciar în condiţii necorespunzătoare, deţinutul are beneficiul unui număr de şase zile care se consideră efectiv executate, conform declaraţiilor ministrului Tudorel Toader.

Acesta mai preciza că penitenciarele sunt pregătite şi că deja s-au făcut toate calculele pentru a vedea cine beneficiază de această lege. De asemenea, potrivit tot lui Tudorel Toader, numărul persoanelor care, în ultima vreme, au ieşit din penitenciare, l-a depăşit pe cel al celor care au intrat.

Potrivit proiectului, se consideră condiţii necorespunzătoare: condiţii sanitare improprii în general, cum ar fi prezenţa gândacilor, şoarecilor, puricilor; lipsa dotărilor şi a produselor igienico-sanitare minime; calitatea proastă a hranei; lipsa apei calde curente; lipsa accesului la activităţi în aer liber, lipsa accesului la lumina naturală sau aer suficient ori disponibilitatea de ventilaţie; lipsa temperaturii adecvate a camerei; lipsa posibilităţii de a folosi toaleta în privat şi de a se respecta normele sanitare de bază precum şi a cerinţelor de igienă.

Legea prin care deţinuţii încarceraţi în condiţii inumane beneficiază de şase zile reduse din pedeapsă, la fiecare 30 de zile executate, a fost promulgată în 14 iulie de către preşedintele Iohannis.

Deocamdată, primele informaţii spun că şi de la Penitenciarul de Maximă Siguranţă de la Giurgiu sunt deţinuţi care vor beneficia de această lege, dar, până la momentul redactării materialului, nu ne-au fost puse la dispoziţie date exacte. Vom reveni cu acestea, în momentul în care ne vor fi furnizate de către conducerea Penitenciarului Giurgiu.

Jurnal