Foto: Garda Civilă ar putea arăta cam așa…
Un grup de parlamentari PSD au depus la Parlament un proiect de lege privind înființarea Gărzii Civile pe bază de voluntariat. Aceasta va funcționa în subordinea primăriilor. Social democrații mai vor instituirea serviciului militar pe bază de voluntariat pentru toate persoanele cu vârste între 18 și 30 de ani care vor să aibă pregătire militară.
Garda Civilă ar urma să fie formată din persoane care au făcut serviciul militar voluntar și să intervină în cazul unor situații de urgență : cutremure, inundații, incendii și „ori de câte ori situația o impune”.
Din Garda Civilă vor putea face parte și foști militari sau polițiști trecuți în rezervă. Proiectul de lege reglementează și serviciul militar pe bază de voluntariat. Acesta este deschis persoanelor cu vârste între 18 și 30 de ani, atât bărbați, cât și femei, și presupune stagii de pregătire de 3-6 luni pentru absolvenții de studii superioare și 4-9 luni pentru cei care nu au studii superioare.
Serviciul militar voluntar va putea fi făcut atât în cadrul Armatei, cât și la Pompieri, Poliția de Frontieră, Jandarmerie, Jandarmeria Montană, ISU și STS.
Stagiul militar se va considera vechime în muncă, iar la finalul acestuia, voluntarii vor primi un livret militar și un certificat de perfecționare profesională.
În timpul stagiului, voluntarii vor primi o masă caldă pe zi, li se va deconta transportul și le vor fi plătite contribuțiile la asigurările sociale. Mai mult, timp de doi ani după terminarea stagiului, ei vor plăti doar jumătate din impozitul pe profit, CAS și CASS.
Sunt voci însă care susțin că de fapt este vorba de reînființarea Gărzilor patriotice gen ALA ( Apărare Locală Antiaeriană), dinainte de 89 și că este puțin probabil să convingă pe cineva atâta timp cât stagiul nu este plătit. Dovadă sunt recoltele neculese de pe câmpuri din lipsă de forță de muncă. În privința plății impozitului pe profit la jumătate , este de necrezut că patronii unor firme prospere se vor înscrie voluntar într-o Gardă Civilă.
(Jurnal)