AcasăActualitateMoment emoționant la „Maiorescu”: Șase decenii de la terminarea liceului

Moment emoționant la „Maiorescu”: Șase decenii de la terminarea liceului

Astăzi, după 60 de ani, cei care, în 1957 formau promoția anului amintit a Liceului „Ion Maiorescu” și-au dat întâlnire, pentru a memora momentele frumoase trăite în anii de liceu. După șase decenii scurse de la absolvirea liceului, bucuria revederii a fost imensă. 

Stând de vorbă cu „sufletul” acestei reîntâlniri, Victor Buga, am aflat o serie de lucruri pe care nu le afli în fiecare zi. 

Astfel, promoția care a împlinit, zilele acestea, șase decenii de la absolvire, a fost prima promoție care a terminat liceul cu 10 clase, cu sistemul de notare de la 1 la 5. Tot ei au fost prima promoție care a susținut examenul de maturitate (asimilat Bacalaureatului de astăzi), oral, la șapte materii în aceeași zi! Tot promoția lor a fost prima pentru care admiterea la studiile superioare se făcea diferențiat, în sensul că fiii de muncitori și de țărani colectiviști aveau rezervate 80% dintre locuri, în timp ce restul se „luptau” pentru cele 20 de procente rămase. Cei care nu reușeau să intre la facultăți aveau oportunitatea studiilor la școli tehnice, sau…armata!

„Eu, personal, am avut ghinionul de a face armata trei ani, la 18 ani, la marină, pentru că tatăl meu nu a vrut să devină colectivist!”, ne povestește Victor Buga. 

Cu toate greutățile vremii, promoția 1957 a Liceului „Ion Maiorescu” a „scos” trei profesori universitari: Laurențiu (Bebe) Panaitopol – profesor universitar de matematică, Ovidiu Ianculescu – profesor universitar la Construcții, și Ion Neagu – profesor universitar la Drept (fost deputat timp de patru ani în legislatura 1992 – 1996), dar și mulți oameni de valoare: arhitecți, medici, ingineri, cadre militare. 

„Tot ceea ce suntem sau am reușit să ajungem datorăm profesorilor pe care i-am avut: Savin Popescu, Stelian Rădulescu sau Ion Mateescu”, a mai spus Victor Buga. 

Promoția 1957 a Liceului „Ion Maiorescu” urmează ca, an de an, atât cât vor mai putea, să se întâlnească și să depene amintiri.

FOTO: Costel NICOLAE

(Jurnal)

2 COMENTARII

  1. Felicitam ziarul local pentru interesul de a publica aceste fotografii si commentaries,atat pentru prometia de absolventi a Liceului Maiorescu din 1957 ,cat si pentru posteritate. Speram sa fiti alaturi de noi si in ani care vor urma,pentru ca orasul Giurgiu se poate mandri cu aceasta generative,care a pulsat cu tot sufletul pentru acest oras. Ing.Nicki Mitrea

VREMEA

Giurgiu
cer fragmentat
19.9 ° C
19.9 °
19.9 °
43 %
4kmh
82 %
lun
21 °
mar
24 °
mie
21 °
joi
21 °
vin
26 °

NOTA

Vă rugăm să folosiți un limbaj decent în comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul jurnalgiurgiuvean.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii. Responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului!
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com