De câteva luni, la nivel național a fost lansat un proiect finanțat din fonduri europene, a cărui valoare, doar pentru județul nostru, se ridică la circa 20 de milioane de euro. Este vorba, după cum ne preciza directorul Direcției Generale de Asistență Socială și pentru Protecția Copilului Giurgiu, Dan Valentin Sima, despre un proiect care are în vedere pregătirea și, apoi, angajarea, a unui număr de 125 de persoane.

„Acestea, ne spunea Dan Sima, vor fi încadrate ca asistenți maternali profesioniști. Ministerul Muncii și Justiției Sociale, prin Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, în parteneriat cu cele 47 de Direcții Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din țară, a profitat de oportunitatea oferită de fondurile europene pentru a extinde şi profesionaliza actuala rețea de asistență maternală”, spunea directorul DGASPC Giurgiu.

În data de 8 noiembrie 2018, a fost semnat contractul de finanțare pentru proiectul „TEAM-UP: Progres în calitatea îngrijirii alternative a copiilor”, depus de către ANPDCA – „Reducerea numărului de copii și tineri plasați în instituții, prin consolidarea rețelei de asistenți maternali”. Proiectul se va derula în sprijinul dezvoltării și profesionalizării actualei rețele de asistenți maternali, care reprezintă una dintre cele mai bune opțiuni pentru asigurarea creșterii și îngrijirii copiilor aflați în sistemul de protecție specială. Proiectul se va derula pe o perioadă de 5 ani și are un buget de 568.985.570 euro.

„La nivel de ţară, prin intermediul proiectului, până la sfârșitul anului 2023, actuala rețea de asistență maternală va fi extinsă cu aproximativ 4.000 de persoane și 15.000 de asistenți maternali din sistem vor beneficia de formare profesională continuă.

La nivelul judeţului Giurgiu, în decurs de 5 ani, așa cum am precizat, vor fi angajaţi 125 de asistenţi maternali profesionişti (25 asistenţi maternali profesionişti pe an) iar cei 136 de asistenţi maternali profesionişti angajaţi în prezent la D.G.A.S.P.C. Giurgiu vor urma cursuri de formare profesională continuă”, a mai precizat Dan Sima.

(Jurnal)