Comisia Europeană a publicat o nouă Strategie pentru păduri în iulie 2021, iar acum Parlamentul European pregătește un raport din proprie inițiativă pentru propunerile legislative în curs de elaborare care vizează pădurile.

„România are o suprafață împădurită de aproximativ 29%, din care o suprafață totală de 70.069 ha de păduri virgine și cvasivirgine conform inventarierii din catalogul național publicat în decembrie 2021.

Carpații noștri găzduiesc păduri de fag primare și seculare, care fac parte dintr-un sit transnațional compus de tip natural din patrimoniul mondial UNESCO, cuprinzând rezervații naturale din 12 țări europene.

Toate pădurile primare și seculare din UE vor beneficia de un regim de protecție strictă conform noilor Strategii europene pentru Biodiversitate și Păduri, pentru a conserva serviciile de ecosistem inestimabile pe care acestea ni le oferă.

Pădurile sunt un aliat principal în lupta noastră împotriva schimbărilor climatice iar caracterul lor multifuncțional le conferă un rol important intersectorial. Trebuie să asigurăm reziliența pădurilor noastre, restaurarea zonelor degradate și o gestionare durabilă, care să îmbine echilibrat funcțiile socioeconomice cu conservarea.

UE și-a luat angajamentul de a planta 3 miliarde de arbori până în 2030, respectând pe deplin principiile ecologice. Până acum, 11 state membre s-au alăturat inițiativei, printre care și România, și s-au plantat deja peste 2,5 milioane de copaci.

În grupul PPE susținem atingerea echilibrului corect între stocarea carbonului, furnizarea de materii prime, conservarea biodiversității, funcția recreativă a pădurilor și aceea de protecție împotriva pericolelor naturale”.

(Dan Motreanu- europarlamentar european și președinte al PNL Giurgiu)