De luni, 21 martie, noul director general al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului (DGASPC) Giurgiu, este d-na Constanța Ioana PARASCHIVESCU.

În scurtul dialog pe care l-am purtat cu noua numită pe această funcție, i-am solicitat acesteia să ne vorbească despre activitatea sa profesională de până în prezent.

Sunt jurist de profesie și lucrez în această instituție încă din anul 2002. Inițial am lucrat la Compartimentul Resurse Umane după care am activat în Serviciul juridic unde am lucrat timp de 5 ani. Ulterior am lucrat în zona persoanelor cu dizabilități, la Serviciul ”Management de caz”, unde am ocupat o funcție de conducere. Activitatea mea, în cea mai mare parte, s-a desfășurat însă în zona persoanelor adulte cu dizabilități, care de fapt m-a și atras foarte mult.

Cred că asistența socială dă celui care o desfășoară, o adevărată dependență. Mai ales atunci când îți place ceea ce faci și când te implici total. Vă mărturisesc că n-aș mai putea lucra în alt domeniu, așa cum spuneam, îmi place foarte mult ceea ce fac – ne mai spunea Constanța Paraschivescu.

Întrebată cu ce anume își va începe activitatea în cadrul instituției pe care acum o conduce, și dacă are vreun plan pe care dorește să-l implementeze în următoarea perioadă, proaspăta numită pe funcție ne-a spus:

În domeniul Asistenței Sociale, direcțiile de acțiune au fost mai mult în zona persoanelor cu dizabilități, o zonă pe care o cunosc și cred că o gestionez foarte bine. În sistemul nostru este nevoie de o Reformă instituțională, la nivel national. În acest sens, suntem monitorizați de către Consiliul Europei și respectiv de toate organismele internaționale, cu scopul implementării Convenției ONU pentru persoanele cu dizabilități.

Sunt însă câteva realizări pe care aș dori să le amintesc, meritul fiind al tuturor celor din această instituție. În primul rând trebuie să menționez că am finalizat  reorganizarea Centrelor pentru adulți. Totodată, un lucru bun, la nivelul județului Giurgiu, este acela că noi nu am intrat deocamdată în reforma de restructurare, pentru că  am avut persoane cu dizabilități în Centre cu capacitate de sub 50 de locuri, reorganizându-ne pe ceea ce aveam… Dar în continuare suntem monitorizați pe implementarea ”Convenții pentru drepturile persoanelor  cu dizabilități”,  fiind domeniul de reformă în asistență socială, cerut  la momentul acesta.

Pe zona de copii reforma este și ea deja încheiată. Din câte știu am fost primul județ care a încheiat această Reformă…

Acum vin din urmă și alte domenii, cum este de exemplu  cea de violență domestică… În acest timp Legislația este într-o continuă schimbare, iar actele normative ce reglementează acest domeniu se multiplică tot mai mult și mai des.

Evident că voi avea grijă de a asigura continuitatea serviciilor instituției, iar în paralel, așa cum v-am mai spus, voi realiza împreună cu întregul colectiv ,  Reforma  privind drepturile persoanelor cu dizabilități, reformă care să răspundă cerințelor CE.

Din ultimele discuții pe care le-am avut cu reprezentanții ANPD    ( n.a.- Autoritatea Națională pentru Protecția Persoanelor cu Dizabilități)  cerințele sunt foarte mari la nivel European, iar noi trebuie să ne conformăm permanent noilor reglementări …– ne-a mai precizat  Constanța Ioana Paraschivescu, în primul său dialog cu presa, în calitate de director general al DGASPC Giurgiu.

(Florian TINCU)