Proiect – Restricții de ultimă oră în Codul Rutier !

0
367

Comisia de specialitate din Senat a adoptat un proiect legislativ care prevede ca toate mașinile, indiferent de capacitate, să dețină sistemul de lumini standard, fără lumini suplimentare care pot orbi participanții la trafic.

Inițiatorii argumentează interdicția din cauza numărul ridicat de accidente rutiere din țara noastră. Mare parte din accidentele care au loc pe șoselele din România se petrec între TIR-uri și autoturisme, camioanele având de multe ori montate sisteme suplimentare de luminare, și care orbesc șoferii pe timp de noapte.

Multe dintre aceste mașini de mare tonaj care tranzitează țara noastră sau au transporturi interne și internaționale au modificat sistemul de lumini și au instalat sisteme suplimentare personalizate, dar nestandardizate, care luminează puternic și intermitent pe timpul nopții”, se spune în expunerea de motive ale angajatorilor. În acest sens, noul act normativ prevede interzicerea deținerii la vedere, montarea și folosirea sistemelor de lumini suplimentare personalizate, nestandardizate care luminează puternic și intermitent pe timpul nopții. România se află pe locul 2 în Uniunea Europeană în topul accidentelor rutiere soldate cu morți.

(Jurnal)