Câinii poliţişti din România, antrenați cu înlocuitori de droguri.

Câinii pot fi dresaţi şi cu droguri reale, spune legea din România, dacă structurile care pregătesc astfel de câini depun cereri pentru a primi substanţele din stocul de droguri confiscate definitiv.  După sute de ore de antrenament, câinii poliţişti ajung la performanţa de a distinge 7 miliarde de mirosuri, dintre care, principale sunt cele ale drogurilor precum cocaina, canabis, haşiş sau ecstasy. Pot lucra în Poliţie până la 9 ani. Câinii poliţişti trec printr-o pregătire de 4 luni. După lecţiile de disciplină încep specializările. De la câini de urmă, de cadavre, de droguri, tutun şi până la cei de căutare şi salvare urbană, toţi au mirosul bine antrenat şi sunt testaţi an de an.

Un polițist  al Serviciului de Poliţie Canină spunea că ”sunt folosite mirosuri de drog real. Mai nou au început să folosească martori de miros. A nu se înţelege greşit. Câinii nu sunt drogaţi. Câinii asociază mirosul respectiv al unui stupefiant cu o jucărie care îi place foarte mult sau cu o recompensă de mâncare.”

La una dintre intervenţii, un câine de stupefiante a reuşit să descopere până la ultima pastilă de ecstasy din miile ce urmau să fie vândute în România. Conform aceluiași poliţist din Serviciul de Poliţie Canină: cu o anumită ocazie  „au fost descoperite 2.000 de pastile ascunse în caroseria maşinii. Culmea, acelaşi câine a reuşit să detecteze o singură pastilă de ecstasy uitată în buzunarul unei cămăşi din una dintre valize”.

Anual, Centrul Chinologic din Sibiu formează 300 de câini poliţişti. Anul trecut, Poliţia Română deţinea aproape 600 de câini de serviciu care au participat la 3.000 de misiuni.

La Punctul de Frontieră Giurgiu se lucrează, după cum ne preciza adjunctul şefului ITPF Giurgiu, comisar-şef de poliţie Nicu Răboj, cu cinci câini, din care trei sunt apţi de lucru, toţi fiind antrenaţi pentru stupefiante. Cei trei câini sunt un ciobănesc german (Peback), un Malinoir (Ciobănesc blegian – o căţeluşă pe nume Nafaba) şi un labrador, tot o căţeluşă, pe nume Obexa.

(Jurnal)