Ce ne ajută să îndepărtăm  pofta de mâncare

Perioada de post dinaintea Paștelui, în care ne aflăm déjà, este cu siguranță de folos dacă este controlată judicios. Verdețurile de sezon ne ajută nu numai să mai dăm jos din kilogramele depuse în timpul iernii, ci să alungăm anemia și pofta de ceva dulce.

Stând de vorbă cu șeful Pieței Centrale din Municipiul Giurgiu, Marian Pavel, acesta ne spunea că de aproape o săptămână tarabele Pieței țărănești sunt pline cu verdețuri de sezon din care nu lipsesc  loboda și spanacul, cele mai căutate de către consumatori.

Loboda,  ”regina” postului

Dincolo de faptul că este o plantă ieftină, LOBODA este bogată în vitamine şi în săruri minerale şi foarte săracă în calorii. Prin urmare, poţi mânca zilnic câte o porţie de ciorbă de lobodă sau câte o salată cu ceapă verde, lobodă şi roşii, fără grijă căci  silueta ta nu va avea de suferit. Organismul se va remineraliza şi vitaminiza rapid,  iar noi ne vom simţi plini de energie. (Loboda mai este recomandată şi în afecţiunile hepatice, potrivit clicksanatate.ro.)

De ce e bună Ştevia pentru diabetici

Ştevia  nu numai că are un gust aparte, apreciat de consumatori, dar are și proprietatea de a regla nivelul glicemiei din sânge. Ea taie pofta de dulciuri şi temperează senzaţia acută de foame, fiind de folos diabeticilor sau persoanele care au hipoglicemie. Iată de ce primăvara mâncărurile  şi ciorbele gustoase cu ştevie, sunt cele mai indicate.

Spanacul, bun pentru anemici

Pe lângă fier, spanacul mai conţine şi vitaminele A, E, B1, B2, B6, C şi K, ceea ce-l recomandă în anemii sau după pierderi abundente de sânge. O cură de o săptămână cu spanac ne va ajuta să eliminăm toxinele din organism. Calităţile spanacului sunt lesne observate dacă îl opăreşti foarte puţin sau îl consumi crud, în salate. Totodată sucurile de fructe şi legume  ne sunt utile la început de primăvară, ajutând organismul să se adapteze la noul anotimp. În concluzie, mergeți în Piața centrală a Municipiului unde veți găsi tot ce vă trebuie: de la  ridichi, ceapă și usturoi verde, la ștevie, spanac, lobodă, salată verde și tot ceea ce vă este necesar pentru a trece neobservată perioada de post.

                     De ce sunt atât de apreciate URZICILE

*** Urzicile sunt apreciate pentru gustul lor aparte, fiind perfecte pentru preparate culinare, dar sunt valorificate şi pentru combinaţia unica de vitamine şi minerale, care are un rol benefic în tratarea sau ameliorarea simptomelor anumitor afecţiuni, precum bolile de inimă, diabetul sau anemia.

Urzicile pot fi cultivate sau se pot găsi în diverse locuri, iar începutul primăverii este sezonul lor.

Ce conţin urzicile

Urzicile au frunze aspre, care emană acid formic atunci când intră în contact cu pielea, provocând urticarie. De aceea, e bine ca urzicile să fie culese folosind mănuşi de protecţie. De la urzici se folosesc doar frunzele şi e indicat să fie consumate cu precădere primăvară, atunci când planta este tânără.

Urzicile sunt bogate în minerale şi în vitamine. Conţin vitamina A, vitamina C, vitamina K, vitamina B2 dar şi fier, magneziu, calciu, siliciu şi clorofilă.

Utilizările urzicilor

Anemie. Datorită conţinutului ridicat de vitamine şi de minerale, în special fier, şi efectului său revitalizant, urzica este utilă în tratarea şi în prevenirea anemiilor. Urzica are proprietăţi antianemice, remineralizante, hemostatice şi echilibrează sistemul imunitar al organismului.

În acest sens, este recomandată cura cu ceai de urzică. Rezultatele vor fi mai intense atunci când urzica este asociată cu cătina.

Oboseala cronică. Infuziile de urzici sunt recomandate în perioadele de efort intelectual intens, de oboseală fizică şi psihică. În acele momente, organismul este privat de fier, iar urzicile restabilesc echilibrul acestui mineral esenţial. Este indicat consumul pe termen lung pentru un efect garantat.

Boli de inimăCura cu urzici este menită să întărească organismul, făcându-l mai puternic în faţa bolilor, inclusiv a celor de inimă. Infuzia de urzică şi tinctura de urzică sunt recomandate pentru combaterea tensiunii arteriale şi a tahicardiilor.

Acnee. Decoctul de urzici poate fi folosit pentru calmarea iritaţiilor pielii, dar şi pentru reducerea roşeţei în cazul acneei. Ceaiul concentrat de urzici este astringent şi antiseptic, fiind recomandate aplicaţii externe pe zonele afectate.

Caderea părului. Urzicile sunt folosite ca ingredient de bază în prepararea unor şampoane, întrucât compuşii acestei plante au rolul de a preveni căderea parului. Un ceai concentrat de urzici poate fi folosit şi pentru clătirea părului, tot în acelaşi scop preventiv.

Detoxifiere. Urzicile sunt şi un bun diuretic, ajutând astfel la eliminarea din organism a reziduurilor metabolice. În plus, datorită efectelor sale de purificare a sângelui, o cură de detoxifiere cu urzici este indicată în anemii, astenii sau pentru probleme menstruale. În acest caz se poate folosi tinctura de urzică.

Glicemie crescută. Urzicile au proprietatea de a scădea glicemia şi de a preveni diabetul. În acest sens, se consumă suc proaspăt de urzici. Preparatele din urzică nu se administrează copiilor sub doi ani, femeilor însărcinate sau celor care alăptează.

(Jurnal)