Cu o săptămână în urmă, cu sprijinul Euroregiunii Danubius, s-au pus bazele colaborării între Biblioteca Județeană „I. A. Bassarabescu”  Giurgiu și Centrul Cultural din localitatea Byala, (Bulgaria). Delegația Bibliotecii Județene, condusă de director  Daniela Bardan, s-a bucurat de primirea călduroasă din partea gazdelor.  Cu acest prilej primarul orașului Byala, D. Slavov, a însoțit delegația giurgiuveană pe tot parcursul evenimentului. În cadrul aceluiași eveniment a fost vizitată Biblioteca  aparținând Centrului Cultural din localitatea bulgară, dar și Biserica Sf. Pantelimon, edificiu la care a contribuit cu donații și primarul comunei Grădinari , Tudor Florea, din  Județul Giurgiu.

După cum ne declara directoarea Daniela Bardan,  această intenție de colaborare între instituțiile  celor două localități, Giurgiu și Byala, au fost aduse la cunoștința consilierilor locali, urmând ca  proiectul să se  concretizeze într-un protocol de colaborare, care va reglementa inițiative comune și proiecte româno-bulgare.

Pentru realizarea acestui proiect comun se va apela, ca de fiecare dată, la serviciile doamnei Lili Ganceva, care le va fi  alături salariaților  celor două instituții din cele două țări , domnia sa asigurând traducerea dintr-o limbă în alta și făcând astfel posibilă o comunicare eficientă.

(Jurnal)