Ministerul Agriculturii şi Dezvoltarii Rurale (MADR) anunţã cã pânã la data de 2 aprilie 2018 au fost primite în total 12.421 de solicitãri de înscriere în programul de sprijin pentru tomate, cultivate în sere sau solarii, pentru anul 2018. Dintre aceştia 11.310 fermieri s-au înscris în Ciclul I (valorificare a producţiei pânã la 30 mai) şi restul de 1.111 în Ciclul II (valorificare a producţiei pânã la 20 decembrie).
Dintre solicitanţii pentru sprijin în Ciclul I au definitivat plantarea tomatelor în spaţii protejate un numãr de 1037. Din judeţele Constanţa şi Ialomiţa au fost trimise spre piaţã primele tomate.
Din informaţiile primite de la directorul Direcţiei pentru Agriculturã Judeţeanã Giurgiu, Stelea Coşoi, la nivelul judeţului nostru s-au depus, pânã în prezent, 1480 de dosare, toate pentru Ciclul I, însã, ne spunea directorul Coşoi, pot fi extinse şi pentru ciclul II de producţie.

„Ca şi numãr de dosare, ne aflãm printre primele judeţe, ceea ce este un motiv de mândrie. În ceea ce priveşte numãrul de plantãri definitivate – adicã plantate rãsadurile, iar noi am fãcut verificarea în teren şi i-am întocmit, fermierului, o anexã – circa o treime dintre cei care au depus dosarele pentru sprijin se aflã în acest stadiu. Însã şi ceilalţi sunt în stadiu destul de avansat”, ne spunea directorul DAJ Giurgiu.

Din pãcate, deşi douã judeţe au anunţat cã au livrat deja primele producţii, la nivelul judeţului nostru lucrurile nu stau la fel, în primul rând pentru cã nu avem decât o singurã serã, pentru care s-a solicitat ajutorul de minimis, în al doilea rând, pentru cã am avut parte de o primãvarã extrem de capricioasã, care a dat multe calcule peste cap, ne-a mai precizat directorul Stelea Coşoi.
Reamintim cã programul de sprijin pentru tomate, cultivate în sere sau solarii, cu ajutorul cãruia producãtorii agricoli din România sunt sustinuţi, se aflã în al doilea an de implementare, asigurându-se astfel necesarul de consum intern din producţia autohtonã.

Pentru a fi eligibili pentru acordarea ajutorului de minimis de 3.000 de euro/an pentru cultura de tomate, beneficiarii trebuie, printre altele, sã deţinã o suprafaţã cultivatã cu tomate în spaţii protejate de cel puţin 1.000 mp, sã obţinã o producţie de minimum 2 kg tomate/mp, dar şi sã valorifice o cantitate de tomate de cel puţin 2.000 kg doveditã cu documente justificative.

(Jurnal)