În data de 17 aprilie, ora 23:45, la Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu s-a prezentat, pe sensul de intrare în ţară, la volanul unui autocamion marca Man, un cetăţean turc care transporta, conform documentelor de însoţire a mărfii, cabluri electrice din Turcia pentru Polonia.

Procedând la verificarea mijlocului de transport, poliţistii de frontieră au observat că şnurul de siguranţă al semiremorcii este secţionat şi relipit. De asemenea, la verificarea cu sonda de detectare a CO2, aparatul a indicat o concentraţie mai mare decât valorile normale, fapt pentru care s-a procedat la deschiderea compartimentul de marfă.  

 În urma controlului amănunţit, printre marfa transportată, au fost descoperiţi patru bărbaţi care nu vorbeau limba română şi nu deţineau documente de identitate.

La cercetări s-a stabilit că cei patru sunt cetăţeni afgani, cu vârste cuprinse între 18 si 35 de ani care au declarat ca s-au urcat în semiremorcă într-o parcare din Bulgaria, la aproximativ 30 km de Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu. Ei au fost ajutaţi de un conaţional căruia i-au plătit 1000 euro pentru fiecare persoană pentru a-i ajuta să ajungă în Germania.

Şoferul camionului a declarat că nu avea cunoştinţă de prezenţa bărbaţilor în mijlocul de transport.

Poliţiştii de frontieră au procedat la întreruperea călătoriei persoanelor în cauză, iar conform protocolului româno – bulgar, camionul, şoferul turc şi cei patru migranţi au fost predaţi Poliţiei de Frontieră bulgare în vederea continuării cercetărilor şi dispunerii măsurilor legale ce se impun.

(Jurnal)