Armata Romană a recepţionat joi primul sistem de rachete sol-aer „Patriot”, cumpărat din Statele Unite.

Componentele au fost testate la centrul de instruire de la Capul Midia, în Constanța. În următorii 6 ani, România va cumpăra încă 6 astfel de sisteme de apărare antiaeriană, pentru aproape 4 miliarde de euro. Este un sistem defensiv, care poate intercepta şi distruge orice rachetă sau aeronava ostilă, de la o distanţă de 100 de kilometri.

Prima baterie antiaeriană Patriot prezentată astăzi în poligonul militar de la Capul Midia este formată din patru lansatoare mobile, un centru de comandă şi un radar performant.

Lt. Mihai Corneliu, şeful Centrului de Comandă al Focului: „Având în vedere că suntem la graniţe, este foarte important pentru securitatea întregii alianţe. Este cel mai bun sistem, este foarte bun din punct de vedere al însoţirii țintelor şi nimicirii acestora, probabilitatea de nimicire este foarte ridicată”.

Superioritatea sistemului de rachete Patriot se datorează în primul rând radarului care poate detecta şi urmări simultan 100 de ţinte aflate la o distanţă de aproximativ 100 de kilometri. Alarma este transmisă instant în centrul de control şi către cele patru lansatoare. Sistemul poate să ochească şi să tragă automat sau comanda să fie dată manual de operator. După ce a calculat punctul de interceptare, sistemul trimite două rachete ghidate să distrugă o rachetă balistică sau o aeronavă ostilă. Mai mult, rachetele Patriot îşi pot corecta traiectoria, aşa că militarii pot corecta lovitura de la sol, astfel încât ţinta să fie fără scăpare.

Contractul în valoare de 3,9 miliarde de dolari prevede că România va cumpăra șapte baterii şi 450 de rachete, iar partea americană se obliga să asigure mentenanţa sistemului şi instruirea personalului.

O rachetă Patriot poate atinge ţinte aflate la 24 kilometri înălţime, cu o viteză de 4,1 mach.

Potrivit surselor militare, cele şapte baterii Patriot, având fiecare câte 64 de rachete, vor fi desfăşurate în zona capului Midia şi la Giurgiu. Teste de tragere vor fi programate anul viitor, când primului sistem achiziţionat va fi operaţional.

(Jurnal)