Deși pandemia de COVID 19 i-a făcut pe aproximativ 30% dintre solicitanți să renunțe la biletele de tratament, totuși, așa cum ne spunea directorul Casei Județene de Pensii Giurgiu, Marian Dumitru, pensionarii giurgiuveni își manifestă dorința de a pleca în stațiuni. Astfel, până la 17 septembrie, la nivelul Casei Județene de Pensii Giurgiu au fost depuse 1.874 de cereri, majoritatea fiind pentru perioada iunie – septembrie 2020.

„Pentru prima serie, ale cărei date de plecare au fost 17, 18, respectiv 19 februarie, au fost alocate 28 de bilete, patru dintre acestea gratuite. Ca număr de bilete valorificate, numărul a fost extrem de redus: 6!”, spunea directorul Marian Dumitru.

Pentru seriile următoare, au fost alocate 1069 de bilete, din care 127 sunt gratuite. Numărul celor valorificate a depășit 60%, fiind vorba despre 711 bilete vândute.

„Cele mai multe solicitări ne-au venit pentru stațiunile Căciulata, Covasna, Pucioasa, Olănești, Băile Felix, Băile Herculane, Saturn, Mangalia, Eforie Nord, Techirghiol, Vatra Dornei, Neptun și Slănic Prahova.Trebuie menționat faptul că durata unei serii este de 16 zile, iar cea a tratamentului propriu-zis, de 12 zile. Pentru a beneficia de bilet, cererile trebuie depuse cu cel puțin 30 de zile anterioare primei luni din perioada pentru care se solicită biletul de tratament și, pentru a fi luate în considerare, cererile trebuie completate corect și să fie însoțită de toate documentele justificative”, mai spunea directorul Casei Județene de Pensii Giurgiu.

De asemenea, în cererea depusă la Casa Județeană de Pensii trebuie menționată o singură perioadă, care poate cuprinde mai multe serii din mai multe luni.

„Pot beneficia de tratament balnear, în condițiile legii, persoanele care au calitatea de pensionar din sistemul public de pensii, asigurat al sistemului public de pensii sau beneficiar al prevederilor unor legi speciale ce reglementează dreptul la bilete de tratament. În cazul pensionarilor din cadrul sistemului public de pensii, contribuția individuală este de 50% din cuantumul total brut al drepturilor de pensie. În cazul salariaților, care au, în luna anterioară celei în care se efectuează repartiția, venitul lunar mai mic sau egal cu salariul mediu brut pe economie, cuantumul contribuției este de 50% din prețul biletului de tratament balnear”, a mai precizat directorul Casei de Pensii Giurgiu, Marian Dumitru.

(Jurnal)