Îngrijirile paliative se adresează tuturor pacienților care suferă de o boală incurabilă. Acest lucru înseamnă că nu doar un pacient cu cancer (chiar dacă reprezintă majoritatea), ci și un pacient cu hipertensiune sau diabet zaharat poate și ar trebui să beneficieze de îngrijire paliativă și nu neapărat când devine dificil de tratat.

Orice boală pe termen lung are complicațîi care influențează calitatea vieții. De multe ori boală în sine este mai puțîn supărătoare decât complicațiile ei de ordin fizic, emoțional și chiar social. Pacientul nu are doar o boală, oricare ar fi ea (cancer, diabet, accident vascular, etc.), ci mai are și o minte care poate să fie afectată.

Are o familie care va trebui să preia mare parte din îngrijirea unui pacient, adesea fără nici un fel de pregătire în afară de dragoste. Are un loc de muncă de unde, în multe cazuri trebuie să plece și să iasă la pensie anticipată, iar acest lucru ii poate afecta statutul social.

O boală cronică nu va influență doar pacientul, ci și micro-societatea formată în jurul sau, prietenii, familia și nu în ultimul rând psihicul pacientului. De aceea îngrijirile paliative nu se vor rezumă niciodată la prescrierea unui tratament medicamentos, ci vor încerca să abordeze pacientul că întreg, nu pe bucățele.

Acesta este și motivul pentru care în îngrijiri paliative se lucrează în echipa: medic, asistent, psiholog și, de multe ori, consilier spiritual (preot, pastor, etc., în funcție de confesiunea pacientului.) și nu ne ocupăm doar de pacient, ci și de familia să, de multe ori la fel de afectată de boală acestuia că pacientul însuși.

Majoritatea pacienților sunt dintre cei cu cancer, iar în cazul acestora îngrijirile paliative nu înseamnă: “Nu mă mai descurc cu el acasă, îl duc la paliatie.”, ci înseamnă să învețe familia și pacientul cum să facă față bolii, cum să se îngrijească pe parcursul ei și cum să poată pleca din această lume cu demnitate, iar familia cum să facă față despărțirii. Acesta este motivul pentru care îngrijirile paliative trebuie să înceapă odată cu aflarea diagnosticului.

În Giurgiu de luna această s-a deschis cabinetul de îngrijiri paliative în cadrul Policlinicii din Șoseaua Alexandriei nr. 7-9, la parter. Lucrăm în echipa: medic, asistent și psiholog și sperăm că în curând să putem încheia contract cu Casă de Asigurări că să puteți deconta consultația.

Ne puteți contacta pe mail: paliatiegiurgiu@gmail.com sau pe pagină de facebook: https://www.facebook.com/PaliatieDrMina sau la telefon: 0770892720.