Una dintre problemele majore cu care se confruntă o parte dintre locuitorii comunei Clejani este relația cu societatea ENEL. După cum ne spunea chiar primarul comunei, Florian Nidelea, tot mai des sunt cazurile în care reprezentanții ENEL refuză să mai încheie contracte de distribuire a energiei electrice cu locuitorii din această comună pe motiv că aceștia nu sunt proprietarii de drept ai imobilelor. Atât primarul cât și viceprimarul comunei ne precizau faptul că mulți dintre locuitori, în majoritatea lor de etnie romă, stau în casele bătrânești, proprietatea  părinților sau bunicilor acestora, care între timp au decedat și ca atare nu mai pot încheia contracte cu firma ENEL.

Motiv pentru care mulți s-au conectat ilegal la rețeaua de energie electrică, ceea ce a condus la conflicte între firma de distribuție a energiei electrice și o parte din locuitorii comunei noastre – ne spunea primarul Nidelea.

Viceprimarul Constantin Costin ne spunea la rândul său  că, din păcate, ENEL refuză să mai încheie contracte pe orice persoană fizică.

Firma solicită mai întâi de toatte ca locatarii imobilelor  să facă dovada proprietății acestora. Până acum câțiva ani în urmă, contractul se încheia cu locatarul domiciliului, nu cu proprietarul, document însoțit de o adeverință din partea Primăriei comunei, care dovedea că persoana locuiește la acea adresă. Omul plătea ulterior  o garanție la CEC pentru instalarea contorului. În urma acestei proceduri după instalarea contorului, era încheiat contractul pe numele persoanei respective. Mai mult de atât, oamenii reclamă că pentru a încheia contract  cu ENEL-ul li se cere să întocmească cadastrul.

Oamenii spun însă că nu au bani pentru întocmirea acestuia, exemplu fiind o bătrână  (Mihai Voica) despre care consătenii spuneau că nu are nici după ce bea apă…La fel de adevărat este însă și faptul că – așa cum am constatat din dialogul cu  funcționarii Primăriei Clejani – multe familii de romi au făcut contracte pe numele părinților care au decedat. Profitând de acest lucru, urmașii , ce continuă să locuiască în aceste imobile e,  nu au mai plătit curentul consumat. Somați să plătească, reprezentanții ENEL au avut surpriza de a fi trimiși de locatari să se judece cu …cei decedați (!) ceea ce a făcut ca firma ENEL să fie pe parcursul anilor , din ce în ce mai prevăzătoare și mai riguroasă în ceea ce privește întocmirea contractelor cu locuitorii  comunei Clejani.

În ciuda tuturor acestor evidențe, primarul Nidelea spera ca până la urmă să se găsească o soluție ca toți locuitorii comunei să beneficieze de energie electrică și în același timp să convingă familiile de romi să achite facturile la energie electrică fără a recurge la la alte modalități, mai puțin ortodoxe, pedepsite de Lege. În cazul familiilor cu posibilități insuficiente de plată a utilităților este nevoie de o implicare a tuturor factorilor decidenți: Firma ENEL, Prefectura Giurgiu, Primăria Clejani, alături de Partida Romilor și ONG-uri ce la noi în județ deocamdată doar mimează interesul față de semenii din cadrul  respectivei etnii, deși acesta a fost scopul pentru care au fost create.

(Florian Tincu)