AcasăActualitatePrimarul comunei Ghimpaţi, Constantin Cărăpănceanu, ne dă cel puţin 3 motive ca...

Primarul comunei Ghimpaţi, Constantin Cărăpănceanu, ne dă cel puţin 3 motive ca să vizităm localitatea pe care o conduce

carapanceanu1-326x235De câtva timp, comuna păstorită de primarul Constantin Cărăpănceanu, Ghimpaţi, a început să devină din ce în ce mai atractivă din punct de vedere turistic. Nu spunem doar noi acest lucru, ci mai ales cei care poposesc aici, uneori săptămânal, sau se află periodic în tranzit pe aceste meleaguri. Lucrul acesta  ne este mărturisit chiar de primarul Constantin Cărăpănceanu, care ne spunea că atât bucureştenii, cât şi locuitorii municipiului nostru, dar şi ai judeţelor limitrofe, găsesc aici, pe lângă acel „altceva” pentru petrecerea timpului liber, şi o adevărată oază de linişte , răcoare şi aer respirabil. Comuna Ghimpaţi nu duce deloc lipsă de aşa ceva – ne declara primarul Cărăpănceanu.

Un prim obiectiv către care se îndreaptă vizitatorii comunei noastre este, balta Cămineasca,  punctul de atracţie pentru iubitorii de peşte şi relaxare în mijlocul naturii. Biserica „Sfântul Nicolae”, situată în centrul comunei noastre, este la rândul ei un alt reper ce completează lista de motive pentru care turiştii sunt atraşi de aceste locuri.  Apoi, sunt destui interesaţi de crescătoria de fazani, aflată la intrarea în comună, dar şi cea mai la îndemână modalitate de petrecere a timpului liber.  

Şi pentru că a simţit interesul nostru pentru aceste 3 repere, primarul comunei Ghimpaţi nu a rezistat  să nu ni le prezinte, mai pe larg, pe fiecare dintre cele trei atracţii ale localităţii.

Aşa am aflat că Biserica „Sfântul Nicolae” deşi este o biserică mică, cu o singură turlă, având acoperişul învelit cu tablă nouă, galvanizată,  ce nu întrece înălţimea caselor din jur, ea este extrem de importantă pentru comunitate.  Construită în anul 1866, pe locul unei mai vechi biserici din lemn, ea este declarată monument istoric. O alee cu flori vii, parfumate, duce către  intrarea în sfântul lăcaş, intrare ce se întrevede în spatele unui pridvor din lemn. În faţa bisericii, poate fi văzut un cimitir cu cruci mici, din piatră, care nu trec de genunchi, loc sacru în care îşi dorm somnul de veci cei duşi de pe această lume cu mai bine de un veac în urmă. „Liniştea care învăluie bisericuţa noastră veche le dă călătorilor care au drum prin comuna Ghimpaţi, sentimentul apropierii de Dumnezeu…”, ne mai spunea primarul Cărăpănceanu.

Cea de a doua atracţie a comunei , după cum notam anterior, o constituie crescătoria de fazani, aflată la intrarea în comuna Ghimpaţi, într-o pădure. „Fiind o unitate cu regim sanitaro-veterinar de tip Avicola, cu măsuri severe de biosecuritate,  se poate vizita numai în regim autorizat, cu echipament de protecţie corespunzător şi cu un vraf de aprobări”, ne mai spunea primarul comunei. Făzănăria a fost înfiinţată în anul 1975, iar la vremea aceea  producea circa 40.000 de pui pe zi, ceea ce însemna cam 35.000 de fazani adulţi, destinaţi exportului, îndeosebi  pentru Italia şi Franţa. Se spune că aici ar fi mers ultima oară la vânătoare chiar Nicolae Ceauşescu însuşi, cu puţin timp înainte de Revoluţie, la 10 decembrie 1989.

Cel din urmă, dar nu ultimul punct de atracţie al comunei Ghimpaţi îl constituie Balta Cămineasca, unde se poate practica „pescuitul nelimitat, zi şi noapte”, după cum ne mărturisea primarul Constantin Cărăpănceanu. Balta se află la circa 60 de kilometri de Bucureşti, aproape de râul Câlniştea, cu acces din DN 6 Bragadiru – Ghimpaţi. Chiar dacă nu există posibilităţi de cazare în zonă, apropierea de Bucureşti şi de Giurgiu transformă această baltă  într-un loc ideal pentru campare şi pentru escapadele în natură, de doar o zi. Pescarii împătimiţi  au dreptul de a prinde la Cămineasca peste 10 kilograme de caras pe zi, în schimbul unei taxe de doar 60 de lei (pentru 24 de ore), putând fi folosite oricâte lansete, ne preciza un locuitor al zonei dispus să ne spună mai multe despre baltă.

Cei care vor să beneficieze de mişcare, şi nu agreează „plantarea” pe malul lacului, pot opta pentru drumeţii prin pădure sau plimbări cu bicicleta în zonă, ne-a mai declarat primarul comunei Ghimpaţi, Constantin Cărăpănceanu, înainte de a îşi lua rămas bun de la noi şi a ne  promite că, la o viitoare întâlnire, ne va prezenta celelalte motive pentru care drumeţii  trebuie să poposească, pentru o zi sau doar câteva ore, în comuna Ghimpaţi.

(Jurnal)

 

VREMEA

Giurgiu
cer acoperit de nori
18.7 ° C
18.7 °
18.7 °
68 %
2.3kmh
100 %
lun
22 °
mar
24 °
mie
25 °
joi
20 °
vin
25 °

NOTA

Vă rugăm să folosiți un limbaj decent în comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul jurnalgiurgiuvean.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii. Responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului!