La nivelul Direcţiei de Asistenţă Socială Giurgiu erau înregistraţi, la momentul documentării noastre, aproape patru sute de beneficiari de ajutor social. Dintre aceştia, conform celor declarate de Viorica Bănescu, director al DAS Giurgiu, doar o cincime, adică circa optzeci de persoane, prestează cele 17 ore de muncă în folosul comunităţii.
„Foarte mulţi dintre beneficiari fie vin cu documente medicale prin care se atestă că nu sunt apţi de muncă, fie au depăşit vârsta de 62 de ani, femeile şi 65 de ani, bărbaţii, astfel că, potrivit legii, aceştia nu mai au obligaţia prestării orelor de muncă. De fapt, cei din această categorie sunt circa zece procente… dar majoritatea, cum spuneam, vin cu documente medicale. Noi, în ultima perioadă, am luat decizia să nu mai luăm în considerare adeverinţele medicale, acelea simple, pentru o perioadă mai mare de trei luni. În rest, cine nu poate munci, trebuie să prezinte certificat medical care să ateste acest lucru”, mai spunea Viorica Bănescu.
În ceea ce priveşte sistarea plăţii ajutorului social pentru anumite situaţii, directorul DAS Giurgiu ne spunea că acest lucru s-a întâmplat într-un număr de 15 cazuri, în cursul lunii iunie, pentru care s-a sistat plata indemnizaţiei, fie pentru că beneficiarii nu au efectuat orele de muncă, fie pentru că dosarele prezentate au fost incomplete. „În momentul în care vor presta orele, conform legii, sau după ce vor rezolva problema documentelor lipsă din dosare, vor fi repuşi în plată”, ne mai preciza directorul DAS Giurgiu.
(Jurnal)