canicula_25659900Zile sufocante la Giurgiu ca şi în restul ţării. Termometrele au arătat chiar şi 37 de grade, iar temperatura resimţită s-a apropiat de 40.  Mai mult, pe o scară de la 1 la 10, indicele radiaţiilor ultraviolete a fost extrem de ridicat, iar pericolul de arsuri solare, major.

În aceste zile toride indicele radiaţiilor ultraviolete a depăşit gradul 7, iar riscul expunerii la soare a fost mare. Cei ce nu s-au protejat au suferit arsuri. Arsurile solare pot cauza cea mai gravă boală a pielii – melanomul. Mai exact, cel mai agresiv tip de cancer dintre toate cele cunoscute. Din acest motiv, specialiştii nu recomandă expunerea la soare între orele 11.00 si 16.00.

În week-end, pe plajele piscinelor din oraş, nimeni nu a ţinut cont de aceste sfaturi. Pentru mulţi, mai important a fost bronzul decât sănătatea.

Pe plajă şi pălăria este obligatorie, spun medicii.

Medicii giurgiuveni recomandă: o hidratare corespunzătoare, umbrelă de soare şi folosirea cremelor cu factor de protecţie ridicat (pentru copii 50 SPF, pentru adulţi 30).  Atunci când apa este rece intrarea în apă să se facă treptat, să nu existe şoc termic.

În cel mai mare pericol sunt persoanele cu tenul deschis şi ochii albaştri, mai spun  specialiştii. Tot aceste persoane sunt si cele care pot face cel mai repede insolaţie.

(Jurnal)