
Ați văzut anumite păreri, opinii în presa locală, pe rețelele de socializare cum că Primăria Giurgiu primește bani, dar nu vede nimeni unde se duc acei bani – preciza primarul Municipiului Giurgiu, Adrian Anghelescu, la recenta întâlnire cu reprezentanții presei locale.
La un moment dat, fosta administrație a Primăriei îmi reproșa faptul că eu nu fac ca ei, adică să nu îi plătesc pe unii, să îi plătesc doar pe alții…să aștept termene, să aștept sentințe ale instanțelor….Dacă vă veți uita pe execuțiile bugetare din ultimii 10 ani, veți vedea că ele se duc undeva la 45-47%, chiar dacă există o Lege care spune ce pățești dacă ești un prost manager, adică dacă nu înfăptuiești 97% din buget, cu alte cuvinte nu ai gestionat bine Primăria. Cu toate astea, de 10 ani execuția bugetară a Primăriei a fost de doar 45-47%!!
Primarul Municipiului mai spunea că nu poți să declari un buget mai mult sau mai puțin fictiv , ca să te ajute să ai cheltuieli de funcționare ale acestei Primării. Reamintesc ce spuneam la preluarea acestui mandat, că UAT-urile din România nu își pot permite luxul de a intra în insolvență și de a avea parte de un plan de reorganizare. Când s-a încercat și s-a dat pentru prima dată Legea insolvenței UAT-urilor, în decurs de câteva ore, au intrat și au cerut insolvența un număr de 7 localități, primindu-se alte 200 de cereri!!
Atunci, și-au dat seama că în fața Comisiei Europene este foarte greu să admiți faptul că ai situații de localități sărace, supuse subdezvoltării. De aceea au schimbat imediat legislația privind intrarea în insolvență a primăriilor și s-a decis ca ele să intre în insolvență doar la 50% din bugetul general, ca și arierate, situație la care nu s-a ajuns niciodaată, pentru că este un buget mai mult sau mai puțin fictiv. Cea de-a doua variantă, este atunci când ajungi să nu dai salarii 120 de zile consecutiv. Dar Legea fiscală prevede achitareea mai întâi a salariilor. Astfel, automat dacă ai încasări sau îți rămân 10% și dai din anvelopa salarială în proporție de 10%, se cheamă că ai dat salarii. Așa se face că situația asta este iluzorie cum este și autonomia publică locală, și cum sunt multe alte legi. Faptul ccă am ajuns într-o fundătură birocratică nu este însă vina noastră.
Primarul Anghelescu mai spunea că va încerca, pe timpul mandatului său, ruperea banului public de politic.
Asta înseamnă modificareea Legii împărțirii bugetului de stat, mai pe scurt, situațiile deraaportare și strategiile de dezvoltare și de funcționare, dacă se observă că am 47% timp de 10 ani, automat statul să vină și să-ți expună un plan de dezvoltare coerent, cu suplimentarea de 53% pentru cheltuielile de funcționare și să-ți asigure un minim de 30% pentru întreținere și dezvoltare.
(Jurnal)