Primăria Slobozia, un sprijin  necondiționat pentru slujitorii Mănăstirii ”Sfântul Ioan Rusul”

0
351

Despre Mănăstirea ”Sfântul Ioan Rusul”, din comuna Slobozia,  am mai scris în nenumărate rânduri, ea devenind  de ceva vreme un punct de atracție atât pentru credincioșii creștin ortodocși cât și pentru turiștii veniți din toată țara. Pentru cei ce știu mai puține lucruri despre acest locaș de cult, precizăm că Mănăstirea  a luat ființă la 1 noiembrie 2008 pe ruinele unei foste unități militare a Poliției de Frontieră Giurgiu. Ea este  situată la marginea localității Slobozia, comună aflată la doar câțiva pași de Dunăre.
Cu 6 echipe de meșteri s-a reușit amenajarea unui paraclis închinat ”Sfântului Ioan Rusul” și a unui corp de clădire ce are la parter o sală de mese pentru 50 de personae, cu bucătărie, iar la etaj 6 chilii. Catapeteasma paraclisului este sculptată în lemn de stejar, lucrată manual la Piatra Neamț și împodobită cu icoane vechi din sec. al XVIII-lea ce au fost transferate de la muzeul Episcopiei Giurgiului (icoanele au aparținut mănăstirii Căscioarele).

Mănăstirea „Sfântul Ioan Rusul“ este cu atât mai inedită prin faptul că în prezent  este  singura din  România cu acest hram.

Stând de vorbă cu primarul comunei Slobozia, Florin Gheonu, acesta ne spunea că Primăria a încercat să faciliteze accesul enoriașilor la slujbele și evenimentele religioase ce au loc în Mănăstire de-a lungul anului. Astfel s-a reușit asfaltarea drumului ce face legătura între  șoseaua principală, ce traversează comuna,  și curtea Mănăstirii, un spațiu generos în care călătorul își poate găsi liniștea și răcoarea la umbra deasă a copacilor  mai ales  în zilele de caniculă.

Primarul Gheonu ne spunea că o parte din locuitorii comunei dau o mână de ajutor, cu fiecare ocazie care se ivește, celor 7 suflete , călugări ce-l au ca stareț pe Arhimandrit  Teodor Șerban,  adăpostiți aici prin grija lui Dumnezeu și a Episcopiei Giurgiu. Astfel deseori oamenii satului ajută la cositul ierbii, la întreținerea curții interioare , îngrijirii animalelor din gospodăria Mănăstirii , în bucătărie și evident la fiecare hram și sărbătoare la care cetățenii sunt chemați să se ospăteze.

( Jurnal)