Primăria Municipiului Giurgiu amenințată cu pichetarea, pentru datoriile către administratorul Gropii de Gunoi – Frătești. Care este explicația primarului Adrian ANGHELESCU…

0
595

Miercuri, 3 februarie, administratorul Gropii de Gunoi – Frătești, ECOSUD, a anunțat pichetarea Primăriei Municipiului Giurgiu.

Într-un comunicat adresat luni, 1 februarie, Primăriei Giurgiu, Societatea mai sus amintită anunță faptul că miercuri, 3 februarie, timp de 2 ore (între orele 12.00 și 14.00),  vor protesta în fața instituției conduse de către primarul Adrian Anghelescu.

Motivul manifestației de miercuri, a reprezentanților  ECOSUD este, conform adresei transmise administrației locale,  întârzierea plății facturilor emise de către societate către operatorul de salubrizare ROSAL GRUP SA, pentru deșeurile colectate de pe raza Municipiului Giurgiu și depozitate, mai apoi, în cadrul Centrului de Management integrat al deșeurilor Frătești.

Totodată, cei de la ECOSUD mai reclamă faptul că Primăria Giurgiu a întârziat plata sumelor restante, ca urmare a cesiunii de creanță încheiate cu ROSAL Grup SA.

Referitor la acest din urmă aspect, primarul municipiului, Adrian Anghelescu, ne-a declarat:

Este vorba despre o datorie de 318 miliarde lei vechi, către ROSAL, operatorul nostru de salubritate, la  momentul de față.  La rândul său, ROSAL a avut executări silite pe 66 de miliarde, aproximativ… Noi am cesionat aceste creanțe direct Gropii de Gunoi, fiindcă ne-am recunoscut, practic, datoriile pe care le aveam către  ROSAL, și le-am transferat , urmând să le plătim către ECO SUD.

 Administratorul Gropii de gunoi, ECO SUD, tot așteaptă acum să încaseze… Le-am propus o eșalonare a acestor plăți, dar  au spus că este inacceptabilă soluția prezentată de mine,   deși aceasta este posibilitatea financiară a Primăriei, la acest moment,  aproximativ de 200.000 de lei, lunar, în afară de contractul pe care îl am cu ROSAL, pe 36 de luni. Eu am spus că  suntem de acord cu această eșalonare, a celor 66 de miliarde (care astăzi au devenit aproximativ 82 de miliarde ,  asta însemnând și cele două luni pe care nu le-am plătit pe ROSAL), numai în condițiile în care facem prima tranșă, o plată de 34 de miliarde. Pentru că și ei, la rândul lor, au presiuni ,  pentru plata diferitelor  datorii către stat…” – a menționat primarul Adrian Anghelescu, prezentând astfel situația dezastruoasă în care  a preluat Primăria Giurgiu.

Alte trei motive ce au condus  – conform aceleiași adrese trimise de către ECOSUD , Primăriei Municipiului Giurgiu – la organizarea manifestației din  3 februarie sunt, cităm:

  • imposibilitatea achitării taxelor și/sau oricăror altor sume datorate către instituțiile abilitate, ca urmare a neachitării sumelor menționate anterior la scadență, respectiv plata taxelor către fondul de mediu sau a obligațiilor fiscale;

  • imposibilitatea desfășurării activității în cadrul Centrului de management integrat al deșeurilor Frătești în condiții normale, datorită întârzierilor la plată a facturilor către furnizorii de servicii și utilități, dar și față de angajații societății, aspecte ce periclitează activitatea curentă a societății ECO SUD SA precum și menținerea echilibrului contractual și financiar față de Delegatar;

  • imposibilitatea asigurării continuării prestării serviciului de salubritate în municipiul Giurgiu, respectiv sortarea și eliminarea finală prin depozitare a deșeurilor municipale colectate de pe raza UAT-ului ce va avea un impact semnificativ privind protecția mediului și sănătății populației.

În consecință , dacă nu se va găsi, rapid, o soluție, Municipiul ar putea ajunge să fie îngropat în gunoaie, la propriu.  Reamintim faptul că astfel de  precedente au mai existat. Un caz aproape similar  s-a consumat la finele anului trecut, în Capitală, când sectorul 1 a fost, timp de câteva zile, sufocat pur și simplu de munții de deșeuri depozitați în aproape toate colțurile  străzilor , paralizând pur și simplu Bucureștiul.

La vremea respectivă, Primăria Sectorului 1 risca sancțiuni în cuantum de 200 de mii de lei pentru neasigurarea unui mediu curat (…) respectiv operatorul de salubritate, pentru neasigurarea continuității… Conflictul din Capitală a fost însă relativ repede stins.

În ceea ce ne privește,  nu știm cum cum se va încheia acest conflict,  o situație extrem de critică  pentru care în niciun caz nu putem să facem responsabil pe cineva care a preluat doar de două luni Primăria Giurgiu.

În consecință butada  nimerită   pentru situația  de față  ar fi : ”Unul risipește și…altul plătește!”

(Jurnal)

 

foto : Primăria Giurgiu (en)