Prim-ministrul Bulgariei  dă vina pe turiştii români pentru răspândirea virusului pestei porcine!

0
214

Premierul bulgar Boiko Borisov a declarat că „turiştii români care ajung în Bulgaria sunt principalii responsabili pentru răspândirea pestei porcine africane”.

El a  calificat  drept lipsă de educaţie faptul că aceştia aruncă resturile alimentare pe marginea drumurilor, fără să folosească pubelele, conform Info sud-est. În replică, MAE şi-a exprimat surprinderea şi dezamăgirea faţă de declaraţiile şefului Guvernului de la Sofia, amintind că turiştii români contribuie substanţial la PIB-ul Bulgariei. Autoritatea Naţională Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a făcut mai multe precizări referitoare la modul de transmitere a pestei porcina africane, dar a subliniat şi că primul focar de PPA în Bulgaria a fost descoperit anul trecut într-o regiune aflată la aproximativ 200 de km de graniţa cu România.

Şeful guvernului de la Sofia a mai subliniat că, zilnic, aproximativ 5700 de autovehicule româneşti intră în Bulgaria pe Podul Prieteniei, de peste Dunăre, de la Giurgiu-Ruse, şi că acestea poartă vina răspândirii pestei porcine.

La sfârşitul lunii iulie, şeful autorităţii sanitar veterinare din Bulgaria, Damian Iliev, anunţase că responsabili pentru amploarea virusului pestei porcine africane în Nordul Bulgariei sunt porcii mistreţi din România, care trec Dunărea.

MAE  şi-a exprimat surprinderea şi dezamăgirea faţă de declaraţiile şefului Guvernului de la Sofia despre turiştii români, amintind că aceştia contribuie substanţial la PIB-ul Bulgariei.

„Dincolo de argumentele tehnice ce vor fi oferite de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor pentru a răspunde la afirmaţiile nefericite ale premierului Bulgariei, Boiko Borisov, nu putem să nu ne manifestăm surprinderea şi dezamăgirea pentru modul în care premierul bulgar s-a referit la turiştii români, mai ales în condiţiile în care acestia contribuie substanţial la PIB-ul Bulgariei”, a transmis Ministerul Afacerilor Externe.

(jurnal)