PREVENȚIA – SINGURĂ  ARMĂ CARE DĂ REZULTATE

0
173

SCCUT – Screening pentru Cancerul de Col Uterin și tratament precoce” este proiectul derulat de Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului “Alessandrescu-Rusescu” București (INSMC) în parteneriat cu organizațiile nonguvernamentale, Asociația “Centrul de Dezvoltare Curriculară și Studii De Gen – FILIA”, Fundația “Renașterea Pentru Educație, Sănătate și Cultură”, Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate – SASTIPEN.          

Scopul principal este promovarea incluziunii sociale, combaterea sărăciei și a oricărei forme de discriminare prin creșterea accesului la servicii accesibile, durabile și de înaltă calitate, inclusiv asistență medicală și servicii sociale de interes general, prin organizarea de programe de sănătate și servicii orientate către prevenție, depistare precoce (screening) diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin pentru 170.001 de femei din regiunea Sud-Muntenia, dintre care minim 50% aparțin grupurilor.             

Primăria Municipiului Giurgiu a semnat un protocol de colaborare pentru demararea proiectului și în municipiul nostru. Astfel, în perioada august 2020 – noiembrie 2023, se vor derula activități dedicate femeilor cu vârsta cuprinsă între 24 și 64 de ani, din regiunea Sud-Muntenia, atât din mediul rural cât și cel urban, în vederea depistării leziunilor precursorii ale cancerului de col uterin.

În urmă unei discuții telefonice cu doamna Elena Groasă- coordonator județean în cadrul acestui proiect am primit informații extrem de utile. Elena Groasă ne-a comunicat faptul că, prin implementarea acestui proiect se dorește prevenirea  și stoparea bolii, încă din faze incipiente, astfel că s-a prevăzut în cadrul acțiunilor din proiect derularea unei campanii ample de informare și conștientizare a grupului țintă, prin care să invităm femeile, în număr cât mai mare, asigurate și neasigurate, să acceseze serviciile gratuite de screening, în vederea identificării precoce a leziunilor pre canceroase de col uterin, diagnosticarea și tratarea incipientă a bolii.

Prima caravană mobilă va fi prezentă la Giurgiu în data de 8.06.2021 și vor beneficia de testări femeile care s-au înscris pe listele de screening. Următoarea caravană mobilă urmează a sosi în orașul nostru în data de 24.06.2021.

Sunt previzionate rezultate importante cantitativ și calitativ la nivelul regiunii, care vor aduce schimbări atât în creșterea speranței de viață și a calității vieții femeilor din grupul țintă.

Un amănunt foarte important este acela că nu este necesar că persoanele ce se vor prezenta în data de 08.06.2021 pentru efectuarea acestor teste, să fie vaccinate, prezența lor la caravana mobilă, făcându-se doar prin purtarea măștii de protecție.

Se speră că numărul celor ce vor fi testate în prima fază să fie în jurul a 40- 50 de persoane.

Îi mulțumim Elenei Groasă pentru aceste detalii, urându-i succes în această campanie.

(Jurnal)