Miercuri, 20 iulie, președintele Consiliului Județean Giurgiu, Marian Mina, a organizat o întrevedere cu jurnaliștii locali, ocazie cu care prezentat situația actuală în care se află cele mai importante obiective pe care social-democrații giurgiuveni le-au avut în campania electorală: Spitalul Județean de Urgență Giurgiu, Teatrul ”Tudor Vianu”, drumurile județene și bugetul Direcției Economice.
Nu este o noutate faptul că Spitalul se află într-o starea jalnică. În anul 2010 a fost făcut un proiect foarte prost, după părerea mea, pentru reabilitare, care ulterior, tocmai pentru că era foarte prost, a fost anulat. În anii următori, a fost demarat un alt proiect, și mai prost decât primul. De ce spun acest lucru? Pentru că în acest al doilea proiect nu sunt prinse foarte multe lucruri extrem de necesare Spitalului. De exemplu: este reabilitat un salon, două nu; o toaletă este funcțională, o toaletă nu; sala de operații, care este esențială într-un spital, nu este prinsă în proiect; 75% din acoperișul vechiului Spital a fost schimbat, dar doar tabla a fost înlocuită, structura rămânând aceeași, iar restul de 25% stă să cadă; nu există apă caldă în tot Spitalul, instalația ecerică nu a fost schimbată, cea sanitară și termică, la fel; grupurile sanitare nu sunt racordate la rețeaua externă de canalizare, instalația de oxigen pentru pacienți nu este prinsă în proiect, scările de acces solicitate de ISU în vederea obținerii avizului de securitate, la fel și multe altele… Întrebarea este – de ce am încheiat atunci două contracte, ca să ne aflăm în continuare în stadiul în care ne aflăm?! Eu, unul, nu înțeleg…, a declarat Marian Mina.
Referindu-se la proiectul de reabilitare al Teatrului ”Tudor Vianu”, președintele C.J. a precizat: În primul rând, vorbim de un proiect european care nu s-a vrut. S-a considerat că este mai bine să reabilităm pe banii C.J… Problema este aceeași ca la Spital – lucruri importante de care au nevoie actorii și directorul Teatrului nu sunt incluse în proiect. Este un proiect făcut ”cu fundul”… Scara proiectoare, lumini, mixere, proiectoare, etc., lipsesc; mobilierul este neschimbat; tabloul electric este din anii 70, deci nu cred că există vreo șansă ca cei de la ISU să ne dea avizul de funcționare… Practic, la Teatru s-a făcut ceva de genul ”hai să facem ca să dea bine” sau ”hai să ne prefacem că facem”!, a spus Mina.
În ceea ce privește starea drumurilor județene, Marian Mina a precizat că niciunul din cele trei Drumuri Județene (DJ 603, 411 și 504), care au stârnit discuții controversate în timpul campaniei electorale, nu au fost finalizate, deși au avut finanțare europeană: Toate aceste drumuri au avut termen de finalizare la 31 decembrie 2015, care a expirat și s-a dat o prelungire pentru luna iunie 2016. Bineînțeles, finanțarea europeană a fost pierdută, iar constructorul nu lucrează nici în ziua de azi acolo… Concluzia e că suntem într-o mare problemă – mai ales pentru DJ 504, pentru că aici se termină finanțarea în luna septembrie și, fiind un proiect derulat în parteneriat cu Bulgaria, dacă nu îl finalizăm la timp, trebuie să dăm înapoi și banii bulgarilor, care și-au executat, bineînțeles, contractul, a completat președintele C.J.
Nu în ultimul rând, președintele Mina a vorbit și despre datoriile pe care le-a găsit la momentul preluării madatului de președinte al Consiliului – 154 de milioane de lei, bani împrumutați de la diferite bănci, pentru proiectele de reabilitare a drumurilor județene și pentru Groapa de gunoi ecologică: Dacă noi avem atâția bani de la UE pentru aceste drumuri și nu am fost în stare să-i cheltuim, de ce dracu am făcut aceste împrumuturi la bănci?!, a conchis Marian Mina.
(Teodora Nicolau)