Hotărârea Sfântului Sinod numărul 13.842/din 22 decembrie 2014 spune negru pe alb că preotul care cere bani pentru înmormântare risca să-şi piardă parohia. Peste tot există contribuţii pentru slujbele bisericeşti, valorile diferind de la o parohie la alta. Indiferent de suma afişată, oamenii trebuie să ştie că dau aceşti bani de bună voie. Toate cazurile în care sunt forţaţi să plătească pot fi reclamate Bisericii Ortodoxe Române. Tarifele afisate de  fiecare biserica sunt pentru ajutorarea bisericii fiind optionale 

Într-un răspuns transmis publicației noastre de către reprezentanții Episcopiei Giurgiu, referitor la aceste aspecte, se arată:

„- potrivit articolului 55, lit. g din H.G. 53/2008, singurul organism abilitat în fixarea contribuţiilor de cult este Adunarea Parohială şi Consiliul Parohial: „Adunarea Parohială, la propunerea Consiliului Parohial, fixează cuantumul contribuţiilor de cult.”

– pentru toate sumele colectate în parohie, preotul paroh are obligaţia statutară de a elibera chitanţă, iar sumele colectate trebuie să se regăsească în contabilitatea parohiei. Aceste sume vor fi folosite pentru plata utilităţilor (electricitate, apă, încălzile), dar şi pentru întreţinerea şi reparaţia Sfintelor Locaşe.

– în ceea ce priveşte sprijinirea persoanelor vârstnice bolnave, fără pensie sau cu o pensie moderată, potrivit hotărârilor 314/2013 şi 4717/2013 ale Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, pentru persoanele care frecventează biserica şi se implică în activităţile acesteia, la propunerea preotului paroh, Consiliul Parohial poate acorda ajutoare financiare, precum şi scutiri de la plata anumitor obligaţii faţă de parohie sau diminuări ale acestor contribuţii, în funcţie de posibilităţile lor reale.

Totodată, prin hotărârile Sf. Sinod, toţi preoţii au obligaţia de a nu condiţiona oficierea slujbei de înmormântare de plata unor sume de bani”.

(Jurnal)