Programul „Salvator din pasiune” începe să dea roade și la Giurgiu

0
176

În ultimii ani suntem martorii unei intensificări ale situațiilor de urgență de tot felul, atât pe plan internațional cât și pe plan local. În astfel de situații limită câteva secunde pot schimba totul, iar reacția rapidă și educată a celor afectați este esențială pentru supraviețuire.

În acest context, Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU), instituţia care coordonează serviciile de intervenție de urgenţă din România, a demarat campania națională de informare publică „Fii pregătit” pentru a ajuta cetăţenii să înțeleagă mai bine riscurile şi pentru a-i informa asupra măsurilor de prevenire şi comportamentului pe care să-l aibă în diferite situaţii de urgenţă de amploare sau dezastru.

Ţinând cont de beneficiile activităţilor de voluntariat ca expresie a implicării, solidarităţii şi responsabilităţii civile, luând în considerare valoarea profesională a acestora, materializată în creşterea calităţii misiunilor umanitare executate de inspectoratele pentru situaţii de urgenţă în folosul cetăţenilor precum şi pentru asigurarea unui cadru organizat acestui tip de activităţi, IGSU a lansat campania „Salvator din pasiune”.

Activităţile de voluntariat sunt determinate de implicarea activă a voluntarului în viaţa comunităţii şi constau în participarea efectivă la acţiunile de răspuns operativ generate de manifestarea situaţiilor de urgenţă (incendii, inundaţii, dezastre naturale, epidemii, etc.), însuşirea şi punerea în aplicare a noţiunilor de bază în acordarea primului ajutor calificat, implicarea în acţiunile de ajutor umanitar, precum şi în cele de popularizare în rândul cetăţenilor a măsurilor preventive.

Dacă în urmă cu trei ani, la debutul acestui program, la Giurgiu a fost un singur doritor să urmeze aceste cursuri, lucrurile s-au schimbat, între timp. Astfel, la nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Vlașca” Giurgiu, au finalizat cursurile de voluntariat un număr de 10 tineri, alți 14 urmând să înceapă, în perioada imediat următoare, aceste cursuri.

(Jurnal)