După cum deja probabil știți, anul acesta, spre deosebire de alți ani, Premiile Oscar vor fi decernate pe 25 aprilie. Cel mai important festival cinematografic ne dă speranța ca o peliculă românească să câștige „Statueta de argint”.

Documentarul „Colectiv”, regizat de Alexander Nanau, a fost nominalizat la două categorii ale premiilor Oscar, pentru „Cel mai bun film străin” și pentru „Cel mai bun documentar”. În 2020, filmul „Colectiv” a câştigat Premiul academiei Europene de film pentru cel mai bun documentar. Pelicula a mai luat premiul pentru cel mai bun lungmetraj străin de la Societatea Naţională a Criticilor de Film din Statele Unite.

„Colectiv” povestește tragedia din clubul cu acelaşi nume, în urma căreia au murit 64 de oameni.

La categoria documentar, au mai fost nominalizate „Crip Camp”, „The Mole Agent”, „My Octopus Teacher” şi „Time”.

La categoria lungmetraj internaţional, „Colectiv” concurează cu „Another Round” (Danemarca), „Better Days” (Hong Kong), „The Man Who Sold His Skin” (Tunisia) şi „Quo Vadis, Aida?” (Bosnia şi Herţegovina, co-producţie cu participare românească).

Nominalizările pentru cea de-a 93-a ediţie a galei premiilor Oscar au fost anunțate într-o prezentare online de actriţa şi producătoarea Priyanka Chopra Jonas („The White Tiger”) şi de cântăreţul şi actorul Nick Jonas.

(Jurnal)