Conform planificărilor de care v-am anunțat în cursul zilelor trecute, începând cu dimineața zilei de miercuri, 15 iunie, în intervalul orar 0530-1000, Giurgiu Servicii Publice S.A. a început  activitățile de pulverizare aeriană (etapa a I-a) pentru combaterea insectelor dăunatoare (țânțari, căpușe, muște, etc.), pe o suprafață de 1.500 ha din aria administrativ teritorială a municipiului Giurgiu (intravilan și extravilan), conform următorului program:

– 15. 06.2022, între orele 0530-1000, patru zboruri de pulverizare substanță biocid AMPLAT( substanță activă CYPERMETHRIN 93 %, TETRAMETRIN 92% și PIPERONIL BUTOXIDE 90%)

– 16.06.2022, între orele 0530-1000, se vor efectua trei zboruri de pulverizare substanță biocid AMPLAT( substanță activă CYPERMETHRIN 93 %, TETRAMETRIN 92% și PIPERONIL BUTOXIDE 90%);

– 17.06.2022, între orele 0530-1030, se vor efectua două zboruri de pulverizare, astfel:

– un zbor pulverizare substanță biocid AMPLAT( substanță activă CYPERMETHRIN 93 %, TETRAMETRIN 92% și PIPERONIL BUTOXIDE 90%);

– un zbor de pulverizare substanță biocid VECTOBAC WG (larvicid biologic selectiv care acţionează prin ingestie pentru combaterea larvelor de ţânţari într-o varietate de habitate), substanță activă BACILLUS THURINGIENSIS ISRAELENSIS 37.4 %, pe zone cu acumulări de apă: Canalul Plantelor, Canalul Cama, Brațul Dunărică, Groapa de cenușă, etc.

Adrian Răcaru, director al Giurgiu Servicii Publice mai preciza și faptul că „avionul folosit pentru această activitate, este dotat cu echipament ULV (Ultra Low Volum). Acest echipament pulverizează soluția de lucru sub forma de ceață ușoară, formată din particule foarte fine, având diametrul între 5 – 50 microni (μm), ceea ce înseamnă că „norul” de soluție se păstrează în suspensie mai mult timp. Ținând cont de faptul că eficiența maximă a acestei activități se datorează interacțiunii (contactului) insectă-biocid, iar aceste insecte își fac apariția preponderent între primele ore ale dimineții, acesta este motivul principal al alegerii acestui interval orar.”

Întrebat fiind dacă precipitațiile din ultima vreme au afectat eficiența activitații desfășurate, Adrian Răcaru ne-a declarat: „În ceea ce privește precipitațiile din ziua precedentă, acestea nu au afectat deloc activitatea deoarece de la ultimile picături de ploaie și până la declanșarea pulverizării a trecut timp suficient evaporării apei de pe vegetație”.

Mai trebuie precizat un lucru foarte important și anume acela că biocidul VECTOBAC WG se depune ca o peliculă deasupra luciului de apă și acționează prin ingestie iar aplicarea lui este indicat a se face în stadiile larvare care se hrănesc activ.

Insecticidul poate fi aplicat pe orice suprafață de apă unde tânțarii se înmulțesc.

Pentru ca eficiența să fie sporită, pe întreg arealul municipiului Giurgiu se va interveni și de la sol prin pulverizare cu aparate portabile, atomizoare, termonebulizatoare, pompe de stropit electrice, dar și cu  un sistem de împrăștiere soluție lichidă prevăzut cu tun de pulverizare, cu respectarea prevederilor legale de protecție a mediului, a sănătății și securității populației.

Așa cum am precizat și în materialele anterioare, substanțele sunt omologate de Ministerul Sănătății, acestea aplicându-se cu respectarea prevederilor legale de protecție a mediului.

Giurgiu Servicii Publice va putea desfășura toate aceste operațiuni de dezinsecție în cazul în care condițiile meteorologice o permit, în caz contrar, acțiunile vor fi reprogramate.

Toți cei care își doresc să asiste la preparea soluțiilor utilizate pot veni în locul de efectuare al acestei activități situat în zona cunoscută ca „Malul Roșu” ( în extravilanul orașului, spre Oinacu).

(Jurnal)