14566377_1152708651488110_3097117825898457868_oÎn perioada 3-7 octombrie 2016, la Centrul Chinologic Doctor Greblea din Sibiu, s-a desfăşurat Campionatul naţional de dresaj al câinilor de serviciu. Echipa formată din agent şef principal de poliţie Nicolae Pătroi şi câinele Der, un ciobănesc german în vârstă de 8 ani, ambii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Giurgiu, au ocupat locul trei la acest concurs, mai exact la categoria detectare exploziv. La campionat au participat 25 de echipe canine din structurile Ministerului Afacerilor Interne.

Despre relaţia deosebită a instructorului cu câinele  Der, jurnaliştii publicaţiei noastre au discutat cu agentul Nicolae Pătroi, care ne-a spus: L-am întâlnit prima dată pe Der în anul 2009, când avea doar 4 luni şi jumătate, la Sibiu. Aveam nevoie la IPJ Giurgiu de un câine tânăr şi mai închis la culoare, aşa că Der a fost alegerea perfectă, deşi pe vremea aceea nu ştiam cum ne vom înţelege şi cât de bine îşi va dezvolta capacităţile. Treptat, baza de pregătire a unui câine fiind socializare şi ataşamentul, Der s-a acomodat cu noul mediu şi ne-am ataşat reciproc. În acest sens, foarte importantă a fost şi este, în continuare, comunicarea cu animalul, pentru ca el să simtă că îi eşti aproape, că-i porţi de grijă şi că îl înţelegi. Orice animal simte sufletul omunlui şi energia pe care acesta o emană, ne-a mărturisit stăpânul lui Der.

Acesta ne mai spunea că în 2010 a urmat cursuri de detectare explozibil împreună cu Der şi atunci a observat că patrupedul are aptitudini şi pentru specializarea intervenţie. Aşa că, în 2012, au urmat şi un astfel de curs.

În acelaşi an, după pregătire, au participat, tot la Sibiu, care este singurul centru de pregătire al câinilor care aparţin sistemului de siguranţă naţională, şi, bineînţeles, tot împreună, la un concurs de detectare explozibil, unde au obţinut locul III. De atunci, în fiecare an, până în prezent, mai puţin în 2015, Der a participat alături de stăpânul său la concursuri pe această specializare, însă niciodată nu a obţinut locul I. Explicaţia ne-a oferit-o agentul Pătroi: Nu a câştigat niciodată primul loc deoarece aceste concursuri presupun 4 probe – 3 de detectare explozibil, la care Der a obţinut întotdeauna punctaj maxim şi una de disciplină, unde nu am insistat, pentru că Der, având dublă specializare – de detectare explozibil şi de intervenţie, nu poate fi şi obedient în acelaşi timp, mai ales că eu nu am pus niciodată accent pe disciplină, pentru că am considerat că îi afectează personalitatea şi instinctele.

Întrebat ce se va întâmpla cu Der peste câţiva ani, după ce acesta va fi scos din activitate, stăpânul său ne-a spus că, fără îndoială, îl va adopta pe cel care l-a servit o viaţă.

(Teodora Nicolau)

1 COMENTARIU