Potrivit lui Felix Stroe, preşedintele Asociaţiei Române a Apei, România a depăşit cu mult datele limită până la care localităţile cu peste 10.000 de locuitori trebuia să se conformeze directivelor europene.
“După 30 iunie 2016, Comisia Europeană a demarat procedura de verificare a conformării şi acolo unde se va stabili că serviciul de apă şi canalizare nu respectă standardele, se aplică sancţiuni, care pornesc de la 3.400 de euro/zi şi trec de 100.000 euro/zi pentru localitatea respectivă, amenzi care se aplică până la conformare”, a precizat Felix Stroe. Potrivit acestuia, România se află sub incidenţa unei prevederi din tratatul de aderare la Uniunea Europeană care impunea ca până la 31 decembrie 2015 toate unităţile administrativ teritoriale cu mai mult de 2.000 de cetăţeni trebuie să asigure, integral, fiecărui cetăţean, în casă, în curte, apă.
A doua prevedere este ca la 31 decembrie 2018 în toate localităţile din Româna să se asigure canalizarea şi racordarea la o staţie de epurare. „Din păcate, mai sunt foarte multe primării în ţară care nu au adus apa potabilă în curtea fiecărui cetăţean. Această politică trebuia să o managerieze Ministerul Dezvoltării şi Ministerul Mediului. Ei sunt cei care răspund în contractul de aderare la Uniunea Europeană”, a subliniat Felix Stroe. Statul român va fi nevoit, astfel, să plătească sancţiuni drastice, pentru fiecare localitate fără apă, zilnic, pentru fiecare caz în parte.
Vom reveni curând cu amănunte încercând să aflăm ce localităţi din judeţul Giurgiu sunt pasibile de asemenea măsuri .
(Jurnal)