Doar poliţiştii rutieri au competenţa să aplice sancţiuni contravenţionale şoferilor, potrivit unei decizii a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), ce a apărut recent în Monitorul Oficial. Prin urmare, poliţiştii locali nu pot exercita aceste atribuţii, neavând dreptul să-i ceară anumite documente şoferului, a considerat Curtea. Decizia judecătorilor reprezintă o interpretare legală obligatorie pentru instanţele din România şi trebuie ţinut cont de ea începând din 19 Septembrie.

„(…) doar agentul constatator din cadrul poliţiei rutiere are competenţa de a solicita proprietarului sau deţinătorului mandatat al unui vehicul comunicarea identităţii persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a fi condus pe drumurile publice, precum şi de a aplica sancţiunile contravenţionale prevăzute de lege, în cazul necomunicării relaţiilor solicitate”, scrie în decizia ICCJ.

Chestiunea trebuia lămurită pentru că, aşa cum arăta Avocatul Poporului în actul pentru sesizarea ICCJ, au existat instanţe care au desfiinţat procesele-verbale de contravenţie făcute de poliţiştii locali, în timp ce altele au considerat că acestea sunt perfect legale. De altfel, în textele de lege respective sunt referiri exprese numai la poliţia rutieră, nu şi la cea locală.

Singurii care au competenţă pe Codul rutier în privinţa faptelor din trafic sunt poliţiştii rutieri, referirile făcându-se doar la aceştia. Acest lucru ar putea să se schimbe însă, în viitor, deoarece la Parlament se află în dezbatere un proiect de lege care vizează tocmai acest lucru: acordarea de competenţe în zona faptelor contravenţionale comise de şoferi şi celor de la poliţia locală. La ora actuală, în baza Legii poliţiei locale nr. 155/2010, cei de la locală ar avea competenţe în acest domeniu, dar ele nu se regăsesc şi în Codul rutier.

Dacă proiectul va intra în vigoare, şoferii vor fi obligaţi să respecte indicaţiile poliţistului local, la fel ca pe cele ale poliţistului rutier, vor putea fi opriţi de către cel dintâi, vor fi obligaţi să-i înmâneze documentele cerute şi vor putea fi amendaţi de către acesta.

Totuşi, poliţia locală poate da amenzi pentru parcatul neregulamentar şi poate să dispună în legătură cu ridicarea maşinilor.                 

(Jurnal)