Guvernul vrea sistem de alertare a populaţiei prin SMS în caz de urgenţe …

0
113

Furtunile extrem de puternice, dar şi incendiile majore din ultima perioadă au făcut ca, la nivelul conducerii Guvernului, să se ia în calcul o modalitate de avertizare a populaţiei asupra pericolelor iminente.

Astfel, recent, premierul Mihai Tudose a cerut implementarea, în cel mai scurt timp, a unui sistem integrat de alertare a populaţiei în situaţii de risc major, prin mesaj de urgenţă transmis pe telefonul mobil. ”Sistem Alert” va fi dezvoltat şi implementat de ANCOM, IGSU, STS în colaborare cu operatorii de telefonie.

Soluţiile tehnice au fost deja discutate şi stabilite într-o primă întâlnire a unui grup de lucru constituit din reprezentanţi şi experţi ai entităţilor amintite, întâlnire care a avut loc luni, 18 septembrie, la sediul Guvernului. 

”Sistem Alert” va funcţiona prin transmiterea unor mesaje de alertă specifice transmise abonaţilor pe telefonul mobil, nu doar printr-un simplu SMS, după modelul celor deja existente şi funcţionale în alte state europene. Alertele vor fi emise în funcţie de situaţiile de urgenţă apărute la nivel regional – fenomene meteo extreme, incendii majore, risc de explozii, alte calamităţi şi situaţii de risc.

În paralel cu implementarea sistemului de alertă va fi demarată o campanie de informare publică şi pregătire a populaţiei pentru utilizarea acestui sistem.

Cum funcţionează sistemul

Sistemul ce urmează a fi implementat va folosi tehnologia „cell broadcast messages”, care va permite transmiterea simultană a unui mesaj de alertă către toţi utilizatorii de telefoane mobile aflaţi într-o anumită zonă a unei reţele de telefonie mobilă, după modelul sistemelor de alertă funcţionale în alte state europene, a explicat Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

Jurnal