O burniță rece, care ne-a confirmat previziunile pentru aceste zile, ale meteorologilor , așa a arătat prima parte a zilei de 6 martie, în Municipiul Giurgiu, ziua Moșilor de iarnă și totodată Sâmbăta Morților , conform tradițiilor creștine…

 O zi mohorâtă, ce a însemnat și o primă zi austeră pentru giurgiuveni, plină de restricții impuse de faptul că de vineri noaptea, din cauza indicelui de infectare cu Covid-19, de peste 3, la mia de locuitori, orașul a intrat în blestematul de ”scenariu roșu…”

Așa că rezervările la restaurant în ziua de 8 martie sunt compromise cât și celelalte petreceri ocazionale. Conform tradiţiei creştin ortodoxe, odată cu această zi a ”Lăsatului secului” de carne, cununiile religioase ar trebui să fie interzise. Noul sezon al nunţilor se va deschide abia după ”Duminica Tomii” (a doua duminică după Paște), dar asta doar dacă situația epidemiologică la nivelul Municipiului și respectiv a localităților din județul Giurgiu, va permite organizarea de petreceri în localuri, evident cu respectarea numărului maxim de participanți…

În Piața Centrală, sîmbătă către prânz, doar câteva tarabe ce nu erau acoperite cu folie împotriva ploii mărunte,  îi mai îndemna pe cei ce doreau să împartă ceva în această zi, cu farfurii, oale și străchini, în rest piața era plină de flori și, ca de obicei, aglomerată la sfârșit de săptămână.  Din când în când câte o bătrânică ieșită de la slujba Catedralei din apropiere, putea fi văzută grăbindu-se către casă, cu coșul cu colivă…

Ce trebuie să faci în această zi…

În ziua de Sâmbăta Morților, Biserica Ortodoxă îi pomenește pe cei trecuți în neființă, prin organizarea Slujbei Parastasului și a Sfintei Liturghii.

Pentru pomenirea morților la biserică, enoriașii duc colivă, colac sau turtă, o sticlă cu vin și pomelnicul în care sunt trecute numele persoanelor care nu mai viețuiesc pe Pământ, pentru a fi slujite de către preoți.

În această zi, se aprind lumânări la mormintele rudelor trecute în neființă, pentru a încălzi sufletele celor decedați.

Potrivit datinelor străvechi, tot ceea ce rămâne nemâncat în Sâmbăta Morților se aruncă și nu se păstrează pentru a doua zi, când avem Duminica Lăsatului Secului de carne.

Pentru a respecta până la capăt obiceiul, trebuie ca ceea ce rămâne nemâncat să se arunce a doua zi, în Duminica lăsatului sec de carne. Dacă nu se respectă această tradiţie, natura se răzbună aducând valuri de frig în toiul verii.

În Sâmbăta Morților nu se lucrează, iar la cimitir se aprind cel puțin două lumânări Femeile care încalcă tradiţia şi lucrează în această zi sunt pedepsite să tremure ca piftia şi „li se întoarce pomana” pe care au dat-o.

Atenție! Cei dragi decedați de mai puțin de un an nu trebuie pomeniți alături de ceilalți! Pentru ei se scrie doar un pomelnic separat.

Moșii de iarnă reprezintă una dintre cele mai importante sărbători din calendarul creștin ortodox.

 (City ZEN)