Petra Ochișor, director DAJ Giurgiu: ”Din această lună fermierii pot face procedurile de notificare către Primării, privind suprafețele și culturile afectate de secetă!”

0
418

Începând cu luna august, pentru culturile înființate în primăvară, și aici mă refer la floarea soarelui, porumb, soia, fermierii care au fost afectați de secetă pedologică, nu și de cea atmosferică, potrivit Ordinului comun 197/74/2023,  fac procedurile de notificare și înștiințare către Primării privind suprafețele și culturile afectate de secetă – ne spunea Petra Ochișor, director al Direcției de Agricultură a Județului Giurgiu.

Ulterior Primăriile prezintă situația printr-un raport imediat, raport operativ care este înaintat către membrii grupului de suport tehnic, conform Ordinului Prefectului, pentru secetă, respectiv atât către Instituția Prefectului cât și către ISU și  DAJ, pentru a se începe și derula procedura  de verificare și întocmire a proceselor verbale de verificare și constatare.

Ideea  este că prin acest nou Ordin, 197/74/ 2023, Ordin comun, sunt schimbate oarecum formularele, tipizatele de notificare, înștiințarea respectivă cât și cele de raport operativ și situații centralizatoare.

Toate au în corelare anumite elemente care le evidențiază față de Ordinul  de bază, 97/63. La acest moment deja avem câteva localități care au început și au transmis solicitările lor. Este  perioada de întocmire a Ordinului  Prefectului de   constituire a comisiei ce  se va deplasa  în teren pentru a face verificările și întocmi procesele verbale respective.

La acest moment avem  solicitări pe comuna Toporu, Putineiu, Stănești, Izvoarele , Văraști, Herăști, și din alte  localități care  deja au început procedura – a mai precizat directorul Direcției pentru Agricultură a Județului Giurgiu, Petra Ochișor.