Sorin Cepraga, directorul Uzinei Termoelectrica Giurgiu: ”Avem 100% combustibilul asigurat pentru furnizarea căldurii în sistem centralizat, în tot sezonul rece ”!

0
474

”Pentru începerea sezonului rece, avem asigurat combustibilul 100%,  din care  50 % este deja achitat,  pentru  toată perioada” – ne spunea ing. Sorin Cepraga, directorul Uzinei Termoelectrica Giurgiu.

Lucrările de investiții care au fost demarate  sunt realizate la rândul lor în proportie de 80% și îmi exprim speranța că până în jurul datei de  1 octombrie să  fie gata în integralitate .

De asemenea lucrările de mentenanță, anuale, mai exact cele de revizie, se apropie de finalizare… Speram ca în jur de 15 -20 septembrie să le rezolvăm .

Întrebat cum stă cu recuperarea datoriilor de la populație, Sorin Cepraga ne spunea: Creanțele la data de 24 august  sunt semnificative , având în vedere că mai este o lună și jumătate  și începe furnizarea  de agent  termic. Dacă ne raportăm la numărul populației  de pe teritoriul Românie,  vorbim de aproximativ 2,5 milioane, dintr-un total de 3,3 milioane, restul banilor, și aici ne referim la agenții economici, se pot recupera  prin executor judecătoresc…

Sigur că la cei 2,5 milioane avem  foarte multe dosare în executare ,  din cauza faptului că  mulți dintre cetățeni nu au înțeles  că  pot veni la Uzina Termoelectrică să solicite  o eșalonare a datoriilot,  fără să mai ajungă în situția de a mai plăti și executorul…

Graficul de eșalonare se poate extinde pe 3-4 luni, chiar și pe 5, dacă este cazul, plătind doar penalitățile, pe când dacă dosarul merge către executor , cetățeanul va plăti în plus 800 de lei și poate și mai mult , însemnând  procedurile de executare a creanței, bani datț la executor, când soluția poate fi cu mult mai eficientă și mai puțin costisitoare…

Unii nu au venit nici măcar să se intereseze,  nici nu au întrebat și nici nu au ascultat ce am transmis noi prin media, atât vizual cât și scris…  Noi am epuizat toate modalitățile de informare…

 Vis-a-vis de preț, că este un aspect important , eu am  speranța că vom fi ajutați,  la nivel local, fiind un an preelectoral, cu  anumite sume pentru a putea păstra prețul la  încălzire, cât mai jos,  acceptabil pentru toți consumatorii  care au mai rămas  conectați și de ce nu, acceptăm noi consumatori , dar să  rămână un preț convenabil , mă refer la prețul de cost , poate chiar mai jos decât anul trecut,  pentru că și gazul a suferit o scădere de preț .

Noi am încercat să luăm pe perioada de vară anumite cantități   suplimentare față de  cele alocate prin Ordinul ANRE și pe cele depozitate, în așa fel încât să putem ține un preț de  până în 800 de lei cu tot cu TVA ,  megavatul.

Spun 800 de lei pentru că din ce se aude, TVA-ul va crește de la  5 % la 19 %. Nu este o certitudine, este o ipoteză de lucru… Însă măsura de 5 % TVA a fost o măsura foarte  bună, aplicată anul trecut,  ca pe perioada sezonului rece, începând cu 1 noiembrie și terminând cu 31 martie, TVA-ul să fie  de doar 5 %!

Noi ne dorim ca prețul la populație să fie cât mai scăzut, cât mai accesibil,  evident, în funcție de veniturile populației, care la noi, în cele mai multe cazuri, sunt mult mai mici în comparație cu alte județe…

Să  luăm ca exemplu Bucureștiul, unde veniturile nu numai că sunt net superioare celor ale giurgiuvenilor , dar mai beneficiază și de o  subvenție mai mare decât a noastră – a mai precizat ing. Sorin Cepraga, directorul Uzinei Termoelectrica Giurgiu.

(Jurnal)