Conform unui comunicat, miercuri, 17 martie, 2021, poliţişti din cadrul Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice – I.G.P.R., sub supravegherea procurorilor de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, au efectuat  un număr de 62 de percheziţii domiciliare, în municipiul Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Bacău, Braşov, Călăraşi, Giurgiu, Ialomiţa şi Vaslui, în cadrul a două dosare penale.

Astfel, conform acelorași surse, 31 de mandate de aducere vor fi puse în aplicare. Sunt cercetate 5 grupări infracţionale specializate în infracţiuni de evaziune fiscal.

Aceste grupări ar controla prin intermediul membrilor săi, direct sau prin interpuşi mai multe societăţi comerciale, ce desfăşoară activităţi în domeniul comerţului intracomunitar cu autovehicule rulate,  după cum transmite IGPR.

Comunicatul mai precizează că prin o serie de societăţi comerciale, ar fi fost achiziţionate autovehicule de la parteneri din spaţiul Uniunii Europene (Belgia, Olanda, Germania, Italia, Franţa, Spania etc), dar şi din alte ţări, pe care, ulterior, le-ar fi vândut în România, fără a înregistra veniturile în evidenţele contabile şi fără a declara operaţiunile efectuate, sustrăgându-se astfel de la plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului consolidat al statului.

Din comunicat mai cităm: Activitatea infracţională  ar fi fost săvârşită prin intermediul mai multor societăţi comerciale şi ar fi fost structurată pe diferite intervale de timp, în perioada 2016-2019.

Prin activitatea infracţională, s-ar fi cauzat un prejudiciu bugetului consolidat al statului de peste 97.000.000 de lei (aproximativ 20 de milioane de euro).

Echipele participante la operaţiune sunt constituite din ofiţeri şi agenţi de poliţie judiciară din cadrul I.G.P.R. – Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice, Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti, inspectoratele de poliţie judeţene Ilfov, Bacău,  Braşov, Călăraşi, Giurgiu, Ialomiţa şi Vaslui.

La activităţi participă şi specialiştii Institutului Naţional de Criminalistică şi luptători din cadrul Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale.

(JGR)