Pentru mulți dintre pensionarii giurgiuveni, CAR Giurgiu este singura și uneori ultima soluție pentru a-și achiziționa un obiect sau a achita o factură.

În acest context am stat de vorbă cu președintele CAR Giurgiu, Severius Nițulescu, dorind să aflăm care sunt principalele motive pentru care pensionarii giurgiuveni recurg astăzi la împrumuturi.

 Mai întâi de toate trebuie știut că scopul principal al acordării de împrumuturi este întrajutorarea reciprocă a membrilor. Marea majoritate a sumelor încasate din dobânzi sunt folosite pentru subvenționarea activităților de asistență socială și a compensării parțiale a serviciilor cu tarif redus – ne preciza președintele CAR.

Referindu-se la persoanele care apelează la împrumuturi, acesta spunea: „O bună parte dintre pensionari în această perioadă împrumută bani pentru a cumpăra rechizite nepoților, căci să nu uităm că școala a început de doar câteva zile. Alții fac împrumuturi nu pentru ei personal ci pentru a plăti ratele pe care le au copiii lor la bănci, întrucât aceștia nu mai au cu ce. Un pensionar împrumută bani fie pentru a-și procura lemne de foc pentru iarnă, mai ales că se apropie sezonul rece, iar prețul lemnelor de foc, după cum bine știți, s-a mărit în ultima periaoadă, fie pentru nevoi personale”.

După cum am aflat suma maximă pe care doritorii o pot obține ca împrumut este de 25.000 ron, în funcție de valoarea pensiei și de girantul cu care doritorul poate garanta. Trebuie menționat  că dobânda reală a sumelor împrumutate variază de la 4% la 9% în funcție de perioada în care se va rambursa împrumutul și că nu se percepe nici un fel de comision pentru suma împrumutată.

Referitor la împrumuturile pentru achiziția de lemn pentru sezonul rece Președintele Nițulescu ne spunea: „Ajutoarele pentru achiziția de lemn de foc au rămas neschimbate, putându-se solicita până la 2.000 – 2.500 ron, dobânda fiind de doar 4% pe an, împrumutul făcându-se pentru maxim un an de zile. Se poate cumpăra atât lemn masiv, gata tăiat, fie peleți, în cazul centralelor termice. Trebuie să menționez totodată că până la finalul lunii august, prețul la materialul lemnos a fost de 500 ron/ tonă, preț pe care l-am putut negocia, datorită cantității mari de care au avut nevoie pensionarii. Dintre împrumuturile mai ciudate, dacă le putem numi așa, sunt împrumuturile pentru sume extraordinar de mici  în sumă de 100, 200 ron…

Întrebat care este numărul pensionarilor care apelează la un împrumut de la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Giurgiu, președintele  CAR, spunea: „De la începutul crizei pandemice, a crescut simțitor numărul cererilor de împrumut. Se  observă foarte clar când prețurile cresc, căci pensionarii,  neputând să-și susțină cheltuielile doar din pensie, se văd nevoiți să apeleze la acest gen de împrumut, mai ales că după 65 de ani nu mai pot lua un credit de la vreo instituție bancară.”

Nițulescu Severius preciza și faptul că, în principiu, oricine se poate înscrie într-un CAR, chiar dacă de regulă doar pensionarii fac acest lucru.

Nu trebuie omis nici faptul că membrii cotizanți ai CAR Giurgiu  pot obține beneficii suplimentare: „Printre avantajele de care pot beneficia membrii CAR Giurgiu se numără și posibilitatea efectuării de analize gratuite la o clinică medicală din București, acest lucru fiind posibil în baza unui bilet de trimitere de la medicul de familie, transportul fiind asigurat tot de către CAR Giurgiu, procurarea de ochelari de vedere în rate, dar și posibilitatea de a merge lunar în excursii, alături de alte persoane în locuri interesante” – a completat Severius Nițulescu, președintele CAR Giurgiu.

(Ana Magheru)