În cadrul şedinţei de Guvern, de miercuri, Florin Cîţu a anunţat că s-a discutat despre plafonarea preţurilor la gaze și că o decizie în acest sens se va lua săptămâna viitoare.

Premierul a mai spus că  i-a mandatat pe miniştrii Muncii, Economiei şi Finanţelor să redacteze formula finală a proiectului de lege privitor la compensarea preţurilor la energie, ” o formulă finală care să   protejeze şi clienţii non casnici”.

Premierul a vorbit şi despre plafonarea preţurilor la gaze anunţând că sunt avute în vedere mai multe variante.

„În ceea ce priveşte plafonarea preţurilor la gaze, sunt mai multe variante la care ne gândim… Aici este o discuţie, avem deja soluţie pentru compensare, vrem să ne asigurăm că şi clienţii non casnici, în special IMM-urile, nu vor plăti toată factura la iarnă. Este important să nu afectăm prea mult piaţa, trebuie să recunoaştem că există o situaţie specială care necesită soluţii speciale”, a spus Florin Cîţu.

El a precizat pe pagina sa de Facebook, că la energie „măsura are în vedere aproximativ cinci milioane de gospodării, adică în jur de 12 milioane de români”, iar la gaze naturale măsura „are în vedere 2,3 milioane de gospodării, adică în jur de 5 milioane români”.

Prin urmare, peste 60% din consumatorii din România vor beneficia de compensarea facturii la gaze cu 25%”, a subliniat premierul.

De precizat că la rândul ei Spania va plafona preţurile gazelor naturale, va reduce taxele şi va redirecţiona profiturile companiilor energetice, ca parte a pachetului de măsuri menit să scadă preţurile în creştere la utilităţi, după cum a  anunţat  premierul Pedro Sanchez, într-un interviu acordat postului de televiziune TVE, transmite Reuters.

Este inacceptabil ca firmele energetice să profite de pe urma preţurilor ridicate de pe piaţa de electricitate. Vom lua acele profituri extraordinare pe care le fac companiile energetice şi le vom transfera către consumatori. Vom reduce taxa specială pe electricitate la 0,5%, de la 5,1%”, a declarat prim ministrul, scrie Agerpres.

Acesta a explicat că redirecţionarea profiturilor de la companiile de utilităţi va fi folosită pentru plafonarea preţurilor gazelor naturale şi reducerea costurilor cu energia pentru consumatori.

(Jurnal)