„Pentru a deveni olimpic e nevoie de voinţă, multă muncă, dar şi de plăcere…”

3
469

ioana-popaÎn acest număr vom începe cu Ioana POPA. Giurgiuveanca  este născută la data de 11 iulie 1999, elevă în clasa a-XI-a la Liceul Teoretic ”Nicolae Cartojan” – profilul pedagogic.

Este olimpică la teoria şi practica instruirii şi evaluării didactice, obţinând Menţiune la faza naţională a Olimpiadei de Psiho-pedagogie, ce a avut loc anul acesta, la Craiova.

Întrebată de jurnaliştii publicaţiei noastre de ce a ales tocmai această materie pentru a se pregăti intens, Ioana ne-a declarat: Am ales această materie fiindcă mă face să mă simt în largul meu, reprezintă baza profilului meu liceal şi, bineînţeles, reprezintă ceea ce iubesc şi doresc să fac pe viitor. Doamna dirigintă şi, totodată, doamna profesoară de pedagogie şi psihologie Gemescu Mariana a avut o mare influenţă asupra mea, dumneaiei m-a făcut să îmi doresc să evoluez în acest domeniu mai mult decât aş fi făcut-o, poate, singură, şi asta prin propriul său exemplu. A devenit un model de tact pedagogic pentru mine, fiind un cadru didactic la care se regăsesc toate calităţile necesare acestei profesii. Pentru mine, această materie este altfel decât celelalte, are acel ”ceva” special care mă atrage şi, deşi pentru toţi cei care nu au studiat-o, ceea ce face profesorul la ore pare atât de simplu şi banal, didactica dezvăluie ”ascunzişurile” procesului de învăţământ şi complexitatea activităţii cadrului didactic, care poartă o mare răspundere pe umerii săi.

Ioana Popa ne mai spunea că pentru a deveni olimpic nu e nevoie decât de voinţă şi de multă muncă, dar şi de plăcere, de acea atracţie către ceea ce faci, iar dacă faci ceea ce îţi place, reuşita nu va întârzia să apară.

Întrebată, totodată, pentru ce specializare are de gând să opteze după finalizarea cursurilor liceale, tânăra olimpică ne-a răspuns ferm: După terminarea liceului voi urma cursurile Facultăţii de Psihologie şi Ştiintele Educaţiei din cadrul Universităţii Bucureşti, la secţiunea ”Ştiinte ale educaţiei” şi voi obţine specializarea de profesor pentru învăţământul primar, având studii superioare. Am făcut deja această alegere pentru că aceasta este profesia care consider că mă reprezintă şi pentru că îmi doresc să formez oameni cu personalităţi armonioase, să formez caractere care să conducă la evoluţia societăţii, să simt satisfacţia faptului că ”din mâinile mele” ies oameni educaţi şi civilizaţi cu care să mă întâlnesc peste ani şi să fiu mandră ştiind că acolo, undeva, am contribuit şi eu la conturarea lor ca persoane. A fi cadru didactic nu e o meserie, ci o artă de a scoate la iveală valorile viitorilor adulţi, de a cultiva si pregăti indivizi apţi pentru a se integra în societate, arta de a te dărui pe tine însuţi pentru a naşte noi generaţii capabile, ne-a mai spus Ioana Popa.

O felicităm, pe această cale, pe tânăra olimpică, nu numai pentru premiul obţinut la un concurs atât de greu, dar şi pentru felul în care gândeşte, pentru că ştie deja, deşi se află la o vârstă fragedă, ce îşi doreşte să facă pe plan profesional, pregătindu-se temeinic în acest sens. De asemenea, îi urăm mult succes în continuare, atât în ceea ce priveşte latura profesională, cât şi în viaţă! 

T. NICOLAU

3 COMENTARII

  1. Felicitări, Ioana! Îți doresc să reușești tot ce ți-ai propus și, peste ani, să fii mândră de elevii tăi, așa cum sunt eu de tine! Abia atunci vei înțelege satisfacțiile pe care le trăiește „doamna învățătoare”, care râde și plânge alături de puii pe care îi formează…