Şi anul acesta apropierea sărbătorii de Halloween, împrumutată de câţiva ani buni şi de România, a înfierbântat minţile celor puşi pe distracţie…
Şi pentru că cei care merg la petreceri se deghizează în zâne, prinţese sau prinţi, vampiri, vrăjitoare, mumii sau schelete, le sugerăm să apeleze la câteva magazine din municipiu care sunt pregătite oarecum pentru această zi. Încercaţi Kaufland, AMM sau intraţi în câteva benzinării unde aţi putea găsi nişte chestii… Dacă doriţi ceva mai spectaculos daţi o fugă în Capitală unde mai toate raioanele marilor magazine sunt aprovizionate în această perioadă pentru întâmpinarea amuzantei sărbători.
Halloween-ul este o sărbătoare de origine celtică, preluată astăzi de multe popoare din lumea occidentală, ea răspândindu-se în secolul al XIX-lea prin intermediul imigranţilor irlandezi din Statele Unite ale Americii. Sărbătoarea pe care o cunoaştem sub numele de Halloween a fost influenţată, de-a lungul secolelor, de numeroase culturi. În Imperiul Roman era Ziua Pomona, la celtici era festivalul Samhain, iar la creştini Sărbătoarea Tuturor Sfinţilor. Vechii celţi credeau că graniţa dintre lumea aceasta şi cea de dincolo se slăbeşte în ziua de Samhain, permiţând spiritelor, bune sau rele, să o traverseze. Strămoşii familiei erau cinstiţi şi invitaţi acasă, în timp ce spiritele rele erau gonite.
Halloween 2016. Se crede că nevoia de a îndepărta spiritele rele a dus la purtatul de costume şi măşti. Ei îndepărtau spiritele rele deghizându-se ei înşişi în spirit rău pentru a le evita. Legenda spune că pentru a se evita eventuale pericole şi pentru a nu fi posedaţi de spirite oamenii nu îşi încălzeau casele pentru a nu le face vulnerabile. În Scoţia, rolul spiritelor era jucat de tineri îmbrăcaţi în alb cu feţele mascate sau înnegrite. În anul 835, Biserica Romano-Catolică a transformat ziua de 1 noiembrie într-o sărbătoare creştină, Sărbătoarea Tuturor Sfinţilor, “Hallowmas” sau “All Hallows”. Cu ocazia acestei sărbători, copiii se maschează în vrăjitori, mumii sau alte personaje înfricoşătoare şi colindă din casă în casă, întrebând „Trick or Treat?”(n.r., Păcăleală sau dulciuri?), ca o ameninţare de genul că dacă nu li se dau dulciuri, persoana colindată va fi victima unei farse.
Sculptarea dovleacului, acel de “jack-o’-lantern” (n.r., lanterna lui Jack), provine din obiceiul de Ziua Tuturor Sfinţilor de modelare a unor felinare din napi sau dovleci pentru luminarea sufletelor din purgatoriu. Napul era folosit tradiţional de Halloween în Irlanda şi Scoţia, dar imigranţii veniţi în America de Nord au folosit dovleacul. Tradiţia americană de sculptare a dovlecilor este atestată de la 1837 şi a fost asociată iniţial cu vremea recoltei, nefiind specifică Halloweenului decât spre sfârşitul secolului al XIX-lea.
Elemente ale toamnei, cum ar fi dovlecii, cocenii de porumb şi sperietorile de ciori sunt şi ele omniprezente în casele tuturor celor care celebrează Halloweenul ele având corespondent şi la noi în folclor prin sărbătoarea dovleacului ce deseori coincide cu tradiţiile născute în jurul sărbătorii recoltei.
Culorile tradiţionale ale acestei sărbători sunt negrul şi portocaliul.
Chiar dacă nu este considerată o sărbătoare tradiţională, este foarte populară în rândul copiilor din Germania şi Mexic. De Halloween sau “Mischef Night” în unele părţi ale Regatului Unit oamenii obişnuiesc să îşi scoată uşile din balamale. Legenda spune că pentru a fi feriţi de spiritele rele uşa ar trebui aruncată într-un iaz.
Ce nu ai voie să faci de Halloween 2016
Se spune că în noaptea de Halloween, dacă stai la masă cu familia şi prietenii, nu trebuie să mănânci în tăcere. Trebuie să vorbeşti, să râzi, să faci zgomot, ca să alungi spiritele defuncţilor care ar vrea, chipurile, să participe şi ele la festin.
Dacă îţi bat la uşă copii deghizaţi în drăcuşori, lilieci, strigoi etc., nu-i trimite la plimbare: tradiţia cere ca ei să meargă, în această noapte, din casă în casă, şi să ceară bunătăţi, rostind formula: „Trick or treat”, un gen de „Ne daţi ori nu ne daţi”. Dacă nu le dai nimic, te vor pedepsi, punându-ţi la cale o farsă. Şi, crede-mă, nu vrei să afli cât de ingenioşi pot fi, când vor să se răzbune!
Ciuleşte urechea: dacă auzi, la noapte, paşi sau alte zgomote în spatele tău, nu întoarce capul: dacă este un spirit venit de pe lumea cealaltă, te va lua cu el! Încuie, însă, bine toate uşile! Ca să fii sigur că nu poate pătrunde „un spirit” în carne şi oase, care „colindă” din casă în casă, după principiul: „Nu îmi daţi, că îmi iau singur!”.
Găseşti un păianjen în casă? Cruţă-l, măcar în noaptea asta: este spiritul unei persoane dragi, care te veghează.
Spiritele malefice se sperie… de moarte şi se întorc, val-vârtej, în lumea lor, dacă aud dangătul clopotelor trase în biserici.
Dar această tradiţie păgână nu este tolerată – după cum este şi firesc – de către preoţi. Aşa că rămâne în grija ta să te păzeşti de rele şi să petreci pe cinste, în noaptea de Halloween.
La Giurgiu Cafe Lounge, va organiza petreceri cu ocazia Halloweenului timp de trei zile (vineri, sâmbătă şi duminică). La Teatrul Tudor Vianu, sâmbătă la ora 10 va fi un spectacol dedicat sărbători de Halloween.
(Jurnal)