Un număr de  70 de persoane (20 de angajați și 50 deținuți) de la Penitenciarul de Maximă Siguranță din Giurgiu sunt confirmate pozitiv COVID-19, după cum anunță unitatea de detenție.

Mai mult de atât, cu patru zile în urmă s-a constatat decesul unui deținut, aflat chiar în zona de izolare COVID.

Conform documentelor medicale, bărbatul decedat, în vârstă de 70 de ani, nu era însă confirmat cu COVID, testele efectuate cu o zi înaintea decesului fiind negative. El se afla în izolare, fiind ”contact” al unui caz pozitiv din Penitenciar. Ulterior, cauza decesului a fost stabilită ca fiind un Accident Vascular Cerebral.

Revenind la informația legată de numărul mare de cazuri înregistrate în Penitenciarul  Giurgiu, deocamdată nu există o explicație clară a cauzelor, deoarece atât deținuții, cât și o mare parte a personalului au fost vaccinați antiCOVID, iar DSP Giurgiu a sprijinit unitatea de detenție cu teste, atunci când aceștia le-au solicitat ajutorul.

Pe de altă parte, nu se cunoaște cu exactitate modul în care aceștia s-au infectat, însă toate persoanele aflate în detenție aici, COVID pozitive, sunt internate în unități spitalicești, sub pază.

În aceste condiții, cu un număr extrem de ridicat de cazuri confirmate COVID 19, Penitenciarul Giurgiu este prima instituție din județul Giurgiu declarată de către DSP „focar de infecție”.

La nivelul municipiului Giurgiu, cea mai recentă raportare transmisă de către autorități anunța 421 de cazuri noi de COVID 19 în 24 de ore, pentru duminică, 10 octombrie, și o incidență pentru municipiu de 9,21 de cazuri la mia de locuitori, iar pentru județ, de 6,81 cazuri la mia de locuitori.

(Jurnal)