AcasăActualitatePeisaj selenar în mijlocul câmpului, într-un sat din judeţul Giurgiu. Patru hectare de...

Peisaj selenar în mijlocul câmpului, într-un sat din judeţul Giurgiu. Patru hectare de teren au fost decoperate abuziv în satul Gorneni! Cine este vinovatul?

La aproximativ 300 de metri de Drumul Naţional 6 care leagă Capitala de Alexandria, în mijlocul câmpului, aproape de satul Gorneni (comuna Iepureşti) patru hectare de teren arabil sunt decopertate fără jenă. Pământul este dus cale de câţiva kilometri, la lucrările variantei ocolitoare a oraşului Mihăileşti. Lucrarea de la Gorneni pare să işte, cât de curând, un scandal destul de amplu.

Despre acest scandal a vorbit, în conferinţa de presă de vineri, 13 octombrie, liderul organizaţiei judeţene a PNL, Marin Anton:

„Vă întrebaţi, probabil, cum de domnul Mina şi-a permis ca, în două luni, să îşi achiziţioneze două limuzine scumpe, de aproape două sute de mii de euro. Vă spun eu: la Gorneni există o exploatare de pământ, a unei firme din Teleorman, BILLY TRANS SRL din Dobroeşti. Ceea ce exploatează dumnealor este pământ agricol, şi mă întreb dacă au toate avizele la zi pentru o asemenea exploatare. Mă întreb dacă doamna prefect, dacă cei îndreptăţiţi, au văzut dezastrul de acolo. Sunt mii de metri cubi de pământ care sunt excavaţi şi transportaţi la şoseaua de centură a oraşului Mihăileşti. Mai mult, maşinile domnului Mina au apărut cam în aceeaşi perioadă în care s-au început lucrările la Gorneni. Sincer, mai mare nesăbuinţă şi dezastru ecologic, la nivelul judeţului Giurgiu, nu cred să existe!”, declara, la acea vreme, liberalul Marin Anton.

Fişă tehnică… cu cântec!

Preluând acest caz şi dorind să aflăm cine sunt vinovaţii am deschis o mică anchetă din care am aflat următoarele…Încă din luna aprilie a anului trecut s-a luat hotărârea, de către Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, să se realizeze, în jurul oraşului Mihăileşti din judeţul nostru, o variantă ocolitoare. Primul anunţ cu privire la câştigătorul licitaţiei pentru lucrările cu pricina s-a făcut pe 25 aprilie 2016, în persoana CONTRAT INGINERIA Y OBRAS, contract reziliat, şase luni mai târziu, pe 12 octombrie 2016, la iniţiativa CNAIR.  O nouă rundă de licitaţii, un nou câştigător: Asocierea COPISA CONSTRUCTORA PIRENAICA SA – COPISA CONSTRUCTII SRL.

Valoarea contractului, finanţat prin instrumente structurale, se ridică la 31.347.743,98 lei (fără TVA), pentru cei 3,180 km de drum ce urmează să fie realizaţi. Data începerii lucrărilor, conform site-ului CNAIR, era 26 iulie 2016, cu termen de finalizare 12 luni mai târziu, pe 25 iulie 2017. Numai că panglica de inaugurare a centurii Mihăileşti nu s-a mai tăiat, deoarece şi acest contract a fost…reziliat.

Cine sapă, cine construieşte…?

Conform site-urilor de specialitate, firma constructoare (cel puţin, cea anunţată până la jumătatea acestui an), COPISA CONSTRUCŢII SRL, îşi are sediul în Bucureşti. Cifra de afaceri a acesteia a cunoscut, în intervalul 2011 – 2015, o evoluţie destul de sinuoasă. Cea mai mică valoare a fost înregistrată în anul 2013, de doar 4,865 milioane lei, în timp ce la polul opus, al celui mai productiv an, a fost 2011, cu aproape 27 de milioane de lei, cifră de afaceri! În ceea ce priveşte numărul de salariaţi, acesta a evoluat de la 6, în 2011 şi 2012, la 13, în 2015. 

În ceea ce priveşte firma care decopertează, efectiv, cele 4 hectare de teren, ea este SC BILLY TRANS SRL, o firmă oarecum obscură din comuna Dobroteşti (Teleorman). Înfiinţată în anul 2009, ultima înregistrare a ei,  la ANAF datează din data de 18 februarie 2013. În acelaşi an figurând şi cu prelucrarea ultimelor informaţii depuse la ANAF. Culmea este că, pentru anul 2016, firma a anunţat un număr mediu de salariaţi de…1! În documente, acest unic angajat ar trebui să se ocupe, conform codului CAEN al firmei, de transporturi rutiere de mărfuri (?!!) Numai că, la faţa locului, pe cele câteva hectare distruse deja de lucrarea de la Mihăileşti, n-am găsit decât  un paznic, ce „veghea” la cele trei utilaje  ce zăceau (nu se ştie exact motivul abandonării lor) în mijlocul lucrării.

Plăţi pentru recoltarea de… PĂMÂNT!

Hectarele de teren decopertate, şi săpate până la şapte metri adâncime, aparţin, conform datelor obţinute  de la APIA Giurgiu, dar şi de la Oficiul Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Giurgiu, unei persoane fizice: Chiriţă Ioana. Pentru acest teren, care figurează ca fiind lucrat, însămânţat (şi, probabil, recoltat), s-au făcut, pentru anul acesta, plăţile de subvenţii acordate de APIA. Probabil, după cum observăm în cazul de faţă, mai nou, se fac plăţi şi pentru recoltarea de…PĂMÂNT!?

Un drum făcut la Direcţia pentru Agricultură a Judeţului Giurgiu ne întăreşte o bănuială ce începuse să ne încolţească în minte: terenul cu pricina nu a fost scos, nici măcar temporar, din circuitul agricol! Na drăcie…!  Ceea ce, aşa cum ne spunea directorul DAJ Giurgiu, Stelea Coşoi, este o mare ilegalitate! De altfel, Direcţia pe care o conduce nu a dat decât un singur aviz, în ultimii doi ani, de scoatere temporară din circuitul agricol, pe raza localităţii Stâlpu, pentru o exploatare petrolieră. Avizele, de asemenea, nu erau emise nici de către Agenţia pentru Protecţia Mediului Giurgiu, nici pentru COPISA CONSTRUCTII SRL, nici pentru BILLY TRANS SRL.

Primarul Ceauşu nu vrea, sau nu poate?

Ultimul care ar fi putut să ne lămurească, cumva, asupra enigmei apariţiei peisajului selenar din mijlocul câmpului era primarul comunei Iepureşti, Laurenţiu Costin Ceauşu. După încercări eşuate de a lua legătura cu domnia sa, într-un final, a catadicsit să ne răspundă la telefon, dar stupoare! Informaţiile sunt…”Top Secret”! Acesta a fost răspunsul: „Nu vă pot spune nimic legat de terenul respectiv…de fapt, NU VREAU!”, a sunat replica primarului din Iepureşti. Bravos stimabile aşa te vreau! Că doar nu e tarlaua ta şi familiei tale ?!

În loc de epilog…

Majoritatea autorităţilor cărora ne-am adresat pentru a lămuriri această situaţie, habar n-aveau despre lucrarea de anvergură ce se derulează pe câmpul de lângă satul Gorneni. Unii au dat din cap şi au spus că vor merge să verifice, alţii au ridicat din umeri, a plictis şi ignoranţă. Rămâne acum ca cineva să se autosesizeze, urmând ca  cei care vor merge în control, să verifice cum stau lucrurile. Singurul care ne-a demonstrat că este un funcţionar competent al statului,  şi că are habar de lucrare, a fost directorul DRDP Bucureşti, Daniel Dinu, care ne-a declarat, telefonic: „Tot ce ştiu este că pământul de acolo nu a avut portanţă, astfel că s-a apelat la soluţia aducerii de pământ din altă parte. E drept, nu ştiam de unde… Acum v-am auzit pe dumneavoastră. Dar lucrarea, să ştiţi, nu este în subordinea DRDP Bucureşti, ci este în totalitate a CNAIR-ului”, ne-a mai precizat Daniel Dinu. 

Între timp, groapa cu pricina creşte şi tot creşte,  iar gura satului spune că dacă nu se va transforma în groapă de gunoi, în mod sigur în gaura aia, mai devreme sau mai târziu vor începe să fie  aduse deşeuri inerte din zona Mihăileşti, care, mai apoi, vor fi acoperite cu un strat de pământ fertil, acoperindu-se,  în acest mod, orice urmă de ilegalitate care planează, acum, asupra lucrării! Vom trăi şi vom vedea! Onor Instituţia Prefectului, cea mai îndreptăţită instituţie care ar avea menirea de a cere cercetarea cazului şi a-i sancţiona ulterior pe vinovaţi.

(Anna Lincă)

VREMEA

Giurgiu
cer acoperit de nori
11.6 ° C
11.6 °
11.6 °
80 %
3.4kmh
99 %
vin
24 °
sâm
26 °
Dum
27 °
lun
30 °
mar
21 °

NOTA

Vă rugăm să folosiți un limbaj decent în comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul jurnalgiurgiuvean.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii. Responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului!