Din păcate, aşa cum ne spuneau poliţiştii de frontieră, deşi este interzis de Lege mulţi continuă încă să braconeze sau să pescuiască în condiţii interzise. Comisia pentru Mediu şi Echilibru Ecologic din Camera Deputaţilor a decis recent înăsprirea regimului sancţiunilor pentru pescuitul electric, pentru pescuitul cu materiale explozive sau cu substanţe toxice şi narcotice, precum şi pentru folosirea armelor de foc în scopul omorârii peştilor. Plecând de la o realitate incontestabilă privind diminuarea fondului piscicol atât pe râurile interioare, cât şi pe Dunăre, Lunca şi Delta Dunării, precum şi la Marea Neagră ca efect al braconajului, existenţa multor specii de peşti fiind periclitată, în special sturionii de pe Dunăre şi Deltă, Comisia a hotărât modificarea art. 65, lit.a) în sensul înăspririi regimului sancţionator pentru fapte ce constau în pescuitul electric, deţinerea aparatelor şi dispozitivelor care distrug resursele acvatice vii prin curentare, pescuitul cu materiale explozive, pescuitul cu substanţe toxice şi narcotice de orice fel, precum şi folosirea armelor de foc în scopul omorârii peştilor sau altor vieţuitoare acvatice. În noua redactare a Legii pedepsele au fost majorate de la trei la şapte ani şi interzicerea dreptului de a pescui o perioadă cuprinsă între un an şi trei ani.
Reamintim că pescuitul sportiv efectuat cu undiţa sau lanseta în scop de agrement sau performanţă este o activitate individuală şi necomercială, iar practicarea acestei activităţi se face în baza permisului de pescuit recreativ sportiv nominal, eliberat de Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură prin asociaţiile de pescari , legal constituite pentru apele interioare, la Giurgiu prin AJVPS, iar pentru fluviul Dunărea, doar prin Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură.
Comisia pentru Mediu a respins proiectul de lege care legaliza, în limita a maximum 10% din captură, pescuitul comercial pe râurile interioare, pe Dunăre, în Lunca şi Delta Dunării reţinerea la bord, transbordarea, descărcarea şi comercializarea resurselor acvatice vii sub dimensiunea minima legală.
(Jurnal)