
Dincolo de vremea capricioasă, primăvara aduce cu ea alte multe neplăceri, mai ales persoanelor alergice. De circa o săptămână, în timpul zilei Municipiul Giurgiu pare un oraş aflat sub asediul unei ninsori cu spori de plopi, arbori aflaţi în perioada de inflorescenţă. La persoanele predispuse la alergii polenul acestui arbore poate fi uneori fatal…
Puful de plopi a devenit supărător nu numai prin faptul că produce o mizerie de nedescris în tot oraşul, ci mai ales prin neplăcerile provocate persoanelor alergice. Alergia la puful plopilor este oarecum asemănătoare alergiilor de polen, iar numărul cazurilor a crescut semnificativ în ultimii ani.
Ce spun specialiştii
Specialiştii susţin că la contactul cu un alergen de tipul pufului de plop, organismul unei persoane alergice, produce o mare cantitate de anticorpi (proteine care apără organismul împotriva bolii) care se fixează pe anumite celule din ţesut şi din sânge şi eliberează puternici agenţi chimici care, circulând prin organism, declanşează simptomele alergiei.
Manifestările clinice sunt de genul rino-conjunctivitelor, astm bronşic, urticarie. Puful este nociv organismului uman deoarece conţine anumite microparticule alergene care provoacă (mai ales unor anumite persoane mai sensibile), diverse alergii, bronşite, mai mult sau mai puţin complexe. Aceste alergii, dacă nu sunt tratate, pot avea urmări grave, sunt de părere specialiştii ORL.
Cum scăpăm de strănut şi ochi înlăcrimaţi
Primele simptome sunt strănutul în faze, curgerile nazale apoase şi lăcrimarea ochilor, care se pot agrava cu inflamarea căilor respiratorii. La primele manifestări este bine de consultat un specialist deoarece tratamentul este îndelungat şi trebuie urmat sub atenta supraveghere a medicului. În primul rând, pentru a reduce pe cât posibil apariţia alergiilor trebuie identificat factorul responsabil de producerea alergiei (se realizează cu ajutorul testelor cutanate sau timbrelor patch-test) şi evitat contactul cu acesta. Medicul poate recomanda o serie de medicamente numite antihistaminice care blochează receptorii histaminei, o substanţă produsă de corp în caz de alergie sau vă poate face un tratament de desensibilizare la alergenul la care sunteţi sensibili. La pacienţii cu alergie sezonieră, medicul poate, eventual, să administreze o injecţie cu cortizon, însă acest tratament are o serie de dezavantaje pentru că poate scădea imunitatea, poate duce la retenţie de apă, decalcifiere sau creştere în greutate.
Cum ne apărăm
Medicii sunt de părere că singura soluţie pentru eradicarea acestei probleme ar fi ori persoanele sensibile la acest puf să nu mai iasă din apartamente pe toată durata inflorescenţei plopilor, ori autorităţile să declanşeze o amplă campanie de tăiere a plopilor din oraş. Un lucru care deja s-a întreprins de către Societatea Giurgiu Servicii Locale (GSL), după cum ne declara chiar directorul acesteia, Silvian Dumitrache. El ne preciza faptul că în această perioadă se inventariază plopii din municipiu, mai ales cei bătrâni, care urmează a fi tăiaţi pentru a nu mai pune în pericol persoane sau imobile, aşa cum s-a întâmplat nu demult în municipiu. În următorii ani autorităţile locale ar putea demara chiar un program de înlocuire a acestui tip de arbore, pe suprafaţa întregului municipiu, cu un altul care să nu creeze atât de multe neplăceri cetăţenilor.
(Florian TINCU)